De Slegte Vlaanderen door onder oude naam
ANTWERPEN (ANP). De acht Vlaamse winkels van het failliete Nederlandse boekenconcern Polare gaan samen verder onder hun oorspronkelijke naam De Slegte. Jan Bernard de Slegte, de vroegere eigenaar, heeft de boekenzaken teruggekocht.
Dat meldde de woordvoerder van de Vlaamse De Slegte dinsdag. De naam De Slegte verdween na de overname door de Nederlandse investeringsmaatschappij Procures. De winkels kregen de naam Polare. De Slegte, bekend om zijn gebruikte boeken, zal in Vlaanderen ook nieuwe boeken blijven aanbieden.
De Vlaamse De Slegte heeft winkels in Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Brugge, Aalst en Hasselt. Er werken in totaal ruim 40 mensen. „Omdat we nu niet meer van een Nederlands hoofdkantoor en centraal gestuurde inkoopafdeling afhangen, zullen we wat betreft ramsj- en voordeelboeken sneller kunnen inspelen op de wensen van onze klanten”, aldus de zegsman.
De Nederlandse curator van Polare, Kees van de Meent, bevestigt dat de handtekeningen voor de overname van De Slegte zijn gezet. De Belgische filialen vielen zelf niet onder het Nederlandse faillissement van de keten, maar de aandelen van de winkels behoorden wel tot de boedel van de failliete onderneming.
De curator is nog in gesprek met partijen die een of meerdere vestigingen van Polare in Nederland willen overnemen. Vooralsnog is alleen voor de winkel in Eindhoven (Van Piere) een doorstart gerealiseerd. De onderhandelingen voor Polare in Rotterdam (Donner) bevinden zich wel in een vergevorderd stadium, maar er zijn nog geen handtekeningen gezet.
Polare ging eind februari failliet. De curator probeert sindsdien de winkels apart of in groepjes te verkopen. Intussen blijven de vestigingen gewoon open. De winkelketen ontstond door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte. Tot de keten horen befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).