Binnenland

Onrust in wereld van beruchte motorclubs

AMSTERDAM. In Nederland is voor het eerst een afdeling van de beruchte motorclub Bandidos opgericht, bleek gisteren. De bikers staan op voet van oorlog met de Hells Angels.

J. Visscher
18 March 2014 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 09:27
Leden van motorclub Bandidos. beeld EPA
Leden van motorclub Bandidos. beeld EPA

Hells Angels en Bandidos kunnen elkaars bloed wel drinken. „Het zijn gezworen vijanden. Als in Amerika een Hells Angel met zijn motor en motorjack aan een streek inrijdt waar de Bandidos overheersen, heeft hij een probleem”, zegt misdaadverslaggever Gerlof Leistra van weekblad Elsevier. De Bandidos Motorcycle Club werd in 1966 in Texas opgericht en telt wereldwijd zo’n 2400 leden in circa 24 landen. Europa heeft ongeveer 90 chapters (afdelingen), met name in Duitsland. Berucht is een strijd tussen 1993 en 1997 in Scandinavië tussen de Hells Angels en de Bandidos. In die vier jaar vielen er 11 doden en 96 gewonden. De bikers deinzen niet terug voor gewaagde acties. „In de jaren negentig drongen Bandidos in Denemarken een open gevangenis binnen en vuurden ze 25 kogels af op een Hells Angel.”

In het Limburgse Nieuwstadt werd dit weekend een aanslag gepleegd op de woning van een Bandidoslid, voorheen een Hells Angel. Dreigt een oorlog tussen motorclubs op Nederlandse bodem? „Zeker is dat het onrustig is in de wereld van de motorclubs. Het zijn spannende tijden. Ik sluit niet uit dat de Hells Angels en de Bandidos versterking vanuit bijvoorbeeld Amerika regelen”, reageert Leistra, die diverse boeken over misdaad schreef. Drie jaar geleden bleek dat motorclub Satudarah bevriend was met de Bandidos. „Dat was voor de Hells Angels reden Satudarah uit de Raad van Acht, een overlegorgaan van motorclubs, te gooien. Ik ben heel benieuwd of Satudarah nu toenadering gaat zoeken tot de Bandidos.”

Het rommelt al langer in de wereld van de motorbendes. Recent nog stapten tientallen leden van Satudarah over naar No Surrender, een club waar Willem Holleeder bij betrokken was. Leistra: „In het Satudarahclubhuis in Emmen verbrandden de naar No Surrender overgestapte mannen de vlaggen van Satudarah. Dat zet kwaad bloed bij Satudarah.”

Begeven clubs als de Hells Angels, Satudarah, No Surrender en Bandidos zich in de wereld van de misdaad? Leistra: „We praten niet over padvindersclubs waar men ranja drinkt en een paar keer per week een toertochtje maakt. Je kunt niet zonder meer zeggen dat een club crimineel is, maar zeker is dat nogal wat leden betrokken zijn bij zaken als moord, afpersing, drugshandel. Er gebeurt weinig waar de top van de motorclubs niet van op de hoogte is. Leiders van motorclubs zijn geen watjes, het zijn harde jongens.”

Hebben de autoriteiten voldoende grip op beruchte motorclubs? „De politie zit erbovenop. Een club verbieden ligt juridisch lastig. Mensen hebben het recht van vereniging. Gemeenten kunnen motorclubs wel bestuursrechtelijk aanpakken. Ze kunnen bijvoorbeeld verbieden dat een club zich vestigt in een woonwijk, vanwege het harde motorgeronk. In Canada verbieden de autoriteiten motorclubs hun honks te veranderen in forten. Mogelijk kunnen Nederlandse gemeenten ook zo’n verbod hanteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer