Ronselen van stemmen mogelijk op meer plekken
RIJSWIJK (ANP). In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag neemt het aantal meldingen over mogelijk ronselen van stemmen toe. Eerder kwamen er berichten over ronselen in de gemeenten Roermond (Limburg), Heusden (Noord-Brabant) en Soest (Utrecht) en Twenterand (Overijssel) naar buiten. Maandag kwamen daar berichten over Bergen (Noord-Holland), Valkenburg aan de Geul (Limburg) en nog een aantal meldingen over Heusden bij.
In Heusden was vorige week al sprake van één melding. Maandag bleek dat in totaal drie kandidaat-raadsleden van twee politieke partijen in Heusden zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het ronselen. PvdA-burgemeester Jan Hamming wil niet bekendmaken om welke partijen en personen het gaat. Maar in een gezamenlijke verklaring van zeven van de acht partijen in Heusden staat dat een van de nieuwe meldingen gaat over een kandidaat-raadslid van Heusden Eén, een grote lokale partij. De partij is er na een gesprek met de kandidaat van overtuigd dat de beschuldigingen onterecht zijn.
In Bergen onderzoekt de politie op verzoek van burgemeester Hetty Hafkamp of een medewerkster van verzorgingshuis Prins Hendrik in Egmond aan Zee stemmen heeft geronseld onder bewoners. De zaak kwam aan het rollen toen dit weekeinde de cliëntenraad van het verzorgingshuis een klacht indiende tegen de medewerkster. Zij is de zus van lijsttrekker Janina Luttik-Swart van Kies Lokaal en zou bewoners hebben geadviseerd om tijdens de komende raadsverkiezingen op deze partij te stemmen. Kies Lokaal heeft alle beschuldigingen met klem tegengesproken.
Ook in Valkenburg aan de Geul is mogelijk sprak van ronselen. De gemeente heeft daarover maandag een melding ontvangen. De zaak is aan de politie gemeld.
De Kiesraad heeft het er deze dagen maar druk mee. In Twenterand tikte ze de SGP op de vingers over een zinsnede in een verkiezingsfolder, die huis-aan-huis werd bezorgd. Het aanbieden van partijleden die kunnen gaan stemmen voor mensen die niet in staat zijn zelf naar de stembus te gaan, gaat volgens de Kiesraad te ver. Iets soortgelijks gebeurde in de gemeente Het Bildt (Friesland). Daar had het CDA een folder verspreid waarin mensen die om wat voor reden ook niet in staat zijn te stemmen, wordt geadviseerd contact op te nemen met de lijsttrekker van de partij. „Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld”, stond er ook in. Volgens de Kiesraad geen ronselen, wel een tekst die „zeer ongelukkig” is gekozen.
Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zegt overigens dat van stelselmatige ronselpraktijken bij de raadsverkiezingen geen sprake is.