„Ongelooflijke kans voor Nederlandse auteurs”
AMSTERDAM (ANP). „Het is een ongelooflijke kans voor de Nederlandstalige auteurs. Het is ook een groot compliment als de Frankfurter Buchmesse in 2016 de Nederlandse en Vlaamse literatuur centraal wil stellen. We zijn heel blij”. Dat zei woordvoerder Peter Rosendaal van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).
„Als je daar op de belangrijkste boekenbeurs ter wereld als land centraal staat en je kan de Nederlandse en Vlaamse literatuur promoten, dan zal dat de auteurs en uitgevers zeker geen windeieren leggen.”
Het is voor het eerst sinds 1993 dat Nederland en Vlaanderen weer op de boekenbeurs staan in Frankfurt als ‘gastland’. Uit gegevens van het Nederlands Letterenfonds blijkt dat het gezamenlijk optreden van Nederland en Vlaanderen destijds de Nederlandstalige literatuur zeker op de wereldkaart heeft gezet. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog waren Nederlandstalige auteurs voor een internationaal publiek vrijwel onzichtbaar, met enkele uitzondering zoals Anne Frank. Pas aan het eind van de jaren 80 kregen schrijvers Cees Nooteboom, Hugo Claus en Harry Mulisch internationaal enige aandacht.
Maar de grote ommekeer kwam pas in 1993 met de Nederlands-Vlaamse presentatie. Ook jonge auteurs als A.F.Th. van der Heijden, Margriet de Moor en Tom Lanoye kamen toen internationaal in de schijnwerpers te staan, signaleerde het Letterenfonds.
De Duitse uitgevers namen destijds het voortouw en dat is nog steeds het geval. De Duitse markt is nog altijd de belangrijkste markt voor de Nederlandstalige literatuur, zowel in vertalingen als in de verkoopcijfers, stelt het Letterenfonds.
Maar ook in Turkije, China, Zuid-Amerika en de Arabische wereld groeit de belangstelling voor Nederlandstalig proza. Op het gebied van de kinderliteratuur is Annie M.G. Schmidt inmiddels ook ontdekt. „Sinds 1993 zijn al 2800 Nederlandstalige titels vertaald of hertaald”, vertelt plaatsvervangend directeur Tiziano Perez van het Letterenfonds.
Perez is „heel blij” dat alle contracten nu getekend zijn. „We gaan nu het programma voor 2016 verder uitwerken. Het streven is om met 60 Nederlandse en Vlaamse auteurs naar de Buchmesse te gaan”. Naast literatuur komen ook kunst en cultuur ruimschoots aan bod. Perez: „We werken ook samen met andere kunstinstellingen. Het wordt veel breder.”