Politiek

Inzet SGP en CU voor behoud keuzevrijheid zorg

DEN HAAG. De SGP wil dat de keuzevrijheid voor cliënten in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) beter wordt geborgd.

Redactie digitale media
15 March 2014 08:33Gewijzigd op 15 November 2020 09:25
Foto ANP
Foto ANP

Om die reden gaat SGP-leider Van der Staaij zich inzetten om de wettekst voor de nieuwe WMO op een aantal onderdelen te wijzigen. Zo wil de partij dat duidelijker in de wet komt te staan dat gemeenten zorg en ondersteuning zoveel mogelijk moeten afstemmen „op de godsdienstige gezindheid, de levensovertuiging en de culturele achtergrond van de cliënt.” Een amendement dat de SGP daartoe heeft voorgesteld is mede ondertekend door de CU.

De SGP wil verder borgen dat cliënten het persoonsgebonden budget kunnen inzetten als een vergelijkbaar en toereikend alternatief voor zorg in natura. „De hoogte van het persoonsgebonden budget dat een cliënt wil besteden bij een professionele zorgaanbieder moet bijvoorbeeld vergelijkbaar zijn met het tarief van gecontracteerde zorgaanbieders”, stelt de partij. Een amendement dat deze ruimte moet borgen, is mede ondertekend door D66 en de CU.

Via een samen met GroenLinks ingediend amendement wil Van der Staaij verder vastleggen dat cliënten die voor een pgb kiezen de mogelijkheid krijgen om bij te betalen wanneer het tarief van de door hem gewenste aanbieder hoger is dan het door het college voorgestelde aanbod.

Voor de ChristenUnie is de keuzevrijheid een van de speerpunten in het Actieplan Zorg dat fractieleider Slob zaterdag aanbood aan de ANBO. „Wie je ook bent, en waar je ook woont, het is belangrijk dat je zelf mag kiezen voor de zorg die past bij je identiteit en levensover¬tuiging. Het persoonsgebonden budget (pgb) hoort hierbij”, aldus Slob.

Behalve de keuzevrijheid wil de ChristenUnie ook dat de partijen die verantwoordelijk zijn voor zorg met elkaar om de tafel gaan, zodat mensen niet onzeker hoeven hoeven te zijn of ze moeten verhuizen. Er moet een toeslag komen voor kleine zorginstellingen, zodat ook in kleinere dorpen „zorg dichtbij blijft.” Organisaties zoals stichting Present en de Zonnebloem moeten geld krijgen om meer vrijwilligers te werven, aldus de CU.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer