Binnenland

Steeds meer medicijnen niet te krijgen

UTRECHT (ANP). Het aantal medicijnen dat tijdelijk of permanent niet te krijgen is bij de apotheek is in 10 jaar tijd hard gestegen. In 2004 ging het om 91 medicijnen, in 2013 waren 426 geneesmiddelen niet leverbaar. Dat blijkt uit cijfers van de apothekersorganisatie KNMP.

13 March 2014 09:44Gewijzigd op 15 November 2020 09:22
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Volgens een woordvoerder van de KNMP zijn de tekorten te wijten aan twee factoren. Ten eerste is Nederland voor de grote buitenlandse farmaceutische bedrijven geen aantrekkelijke afzetmarkt, zegt de woordvoerder. Dat heeft onder meer te maken met het beleid van de overheid om de prijs van medicijnen laag te houden. Ook is de medicijnverstrekking in Nederland gematigder dan in het buitenland, waar een patiënt die een arts bezoekt „vaak een stapel recepten meekrijgt”, aldus de zegsman.

Aan de andere kant kunnen productieproblemen in verre landen ervoor zorgen dat een middel tijdelijk niet verkrijgbaar is. Dat speelt momenteel rond geneesmiddelen van de Indiase fabrikant Ranbaxy. Sinds januari geldt een importverbod op bepaalde grondstoffen van Ranbaxy.

Artsen kunnen medicijntekorten registreren bij een aparte organisatie van de KNMP, Farmanco. Uit gegevens van Farmanco blijkt dat onder meer een astmamedicijn, een medicijn voor patiënten met een trage schildklierwerking en een kankerremmend middel voor mensen met lymfeklierkanker niet beschikbaar zijn.

Een verklaring voor de sterke stijging van medicijntekorten kon de woordvoerder overigens niet geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer