Politiek

„Relatiehulp moet weer terug in basispakket”

DEN HAAG. Een groep hulp­verleners gaat actie ondernemen om de relatieondersteunende therapie weer opgenomen te krijgen in het basispakket van de zorgverzekering.

Redactie politiek
12 March 2014 10:35Gewijzigd op 15 November 2020 09:20
Joël Voordewind. beeld ANP
Joël Voordewind. beeld ANP

De actie is een initiatief van ChristenUnie-Tweede Kamerlid Voordewind en relatietherapeut Pieter Dingemanse. Hij is werkzaam bij ggz-instelling Altrecht.

„Relatietherapie maakt sinds vorig jaar geen deel meer uit van het basispakket en kan alleen nog vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed”, verduidelijkte Dingemanse dinsdag in de Tweede Kamer. „Angst voor te hoge kosten kan voor ouders die in een vechtscheiding dreigen te belanden reden zijn om maar geen hulp te zoeken. De manier waarop de echtelieden uit elkaar gaan, kan zodoende traumatische gevolgen hebben voor hun gezin.”

Zo’n 60 procent van de ouders die in aanmerking zouden komen voor relatieondersteunende 
therapie blijkt het zoeken van hulp inderdaad om financiële redenen uit te stellen, aldus onderzoekster Esther Kluwer van de Universiteit Utrecht die dinsdag eveneens het woord voerde. „Behalve financiële barrières zijn er ook emotionele. Mensen kunnen zich gestigmatiseerd voelen. Ze ervaren schaamte of angst.”

Relatietherapie kan alleen nog vanuit de basisverzekering worden vergoed als behandelaars angst-, stemmings- of persoonlijkheidsstoornissen kunnen vaststellen. Zo zijn er verhalen bekend van behandelaars die de relatietherapie voor ouders proberen vergoed te krijgen door te verwijzen naar de gedragsproblemen van hun kind met ADHD. „Omslachtig en onwenselijk”, stelden meerdere sprekers tijdens het rondetafelgesprek.

Zo wees psycholoog G. J. Kloens van de Ichthus Groep voor psychologische dienstverlening in de ggz op VerbeterJeRelatie, een programma voor stellen die willen investeren in hun relatie. „Vanaf eind maart kunnen paren het programma zelfstandig, dus zonder tussenkomst van een professional, en online volgen. Het zou goed zijn als de overheid uit preventief oogpunt meer in dergelijke programma’s investeert.” Ook de christelijk georiënteerde, uit Engeland overgewaaide Marriage Courses werden genoemd; cursussen waarin oudere stellen hun huwelijkservaringen delen met jonge, pasgetrouwde stellen of paren met trouwplannen.

Voordewind: „Het ideaal is een gezinsloket of een andere basisvoorziening in elke gemeente die ouderlijke conflicten signaleert, basale relatieondersteuning kan bieden en bij zwaardere relatieproblematiek kan doorverwijzen naar een relatietherapeut die weer vanuit de basisverzekering wordt vergoed.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer