Kerk & religie

Gereformeerde preek 
in eeuw tijd steeds korter

UTRECHT. Telde een preek in de serie ”Menigerlei genade” in 1911 zo’n 6000 woorden, anno 2013 was dat aantal niet meer dan 1400. Het is een van vondsten die aan het licht zijn gekomen na het stoppen van de prekenserie, vorig jaar.

Redactie kerk
12 March 2014 08:42Gewijzigd op 15 November 2020 09:20
Beeld besproken boek
Beeld besproken boek

Deze week verschijnt het boek ”Altijd een preek op zak”, onder redactie van dr. Piet Schelling en dr. Aarnoud Jobsen. De jubileum­uitgave (Kok, Utrecht) bevat een historisch overzicht van honderd jaar preken in Nederland, anek­dotes over preeklezers en vijf „moderne verkondigingen.”

Het boek zou morgen in Utrecht worden gepresenteerd. De bijeenkomst gaat echter wegens gebrek aan belangstelling niet door, zo liet de uitgever weten.

Dr. Ciska Stark, docent homiletiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, zou morgen spreken over ”Preeklezen als legitiem plagiaat. Beter goed gelezen dan slecht gepreekt”. Het onderwerp plagiaat in preken was vorig jaar actueel nadat prof. dr. H. van den Belt, bijzonder hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond in Groningen, er de vinger bij had gelegd tijdens de jaarlijkse Haamstedeconferentie in Elspeet.

„Het probleem van het plagiaat is dat het net lijkt alsof je eigenlijk geen studie nodig hebt”, stelde Stark naar aanleiding daarvan. „Alsof we net als in de middel­eeuwen kunnen volstaan met keurig kopiëren van gezagwekkende bronnen met hier en daar een kanttekening.”

De prekenserie ”Menigerlei genade” ging in 1911 van start. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de uitgave ervan drie jaar onderbroken: van 1943 tot 1945, vanwege de papierschaarste.

Alle plaatselijke gereformeerde kerken hadden vroeger een abonnement (en soms zelfs meerdere abonnementen) op de serie, evenals veel particulieren. In haar hoogtijdagen telde de prekenserie duizenden abonnees.

In de loop van de tijd is er veel veranderd, aldus uitgeverij Kok in de aankondiging van het symposium. „Zo telde in 1911 de preek om en nabij de 6000 woorden; in 2013 was het aantal woorden niet meer dan 1400, maar anders dan voorheen wel met uitvoerige liturgie­suggesties.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer