Politiek

Landen doen geste over saneringsfonds banken

BRUSSEL (ANP). De EU-lidstaten denken dat ze voldoende handreikingen kunnen doen om het Europees Parlement (EP) tevreden te stellen over het Europees saneringsfonds voor banken. „We hebben uitgebreide, lastige maar vruchtbare gesprekken gevoerd”, aldus voorzitter Griekenland dinsdag na afloop van het overleg tussen de ministers van Financiën van de EU.

11 March 2014 20:11Gewijzigd op 15 November 2020 09:19

Europa wil een gezamenlijk Europees saneringsfonds en autoriteit voor de ontmanteling van falende banken, om in de toekomst te voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor wanbeleid bij banken.

Op welke punten de EU-landen water bij de wijn willen doen, wilde de Griekse minister Yannis Stournaras niet zeggen. Hij denkt dat er voldoende ruimte is om met het EP te onderhandelen. Woensdag staat er weer overleg gepland, in Straatsburg. Minister Jeroen Dijsselbloem zal op verzoek van de Grieken ook aanschuiven.

„Waar het uiteindelijk op neerkomt is de politieke wil van de onderhandelaars om eruit te komen”, aldus Stournaras. Hij toonde zich dan ook optimistisch dat het snel tot een akkoord komt met het EP. Een extra vergadering van de ministers zal niet nodig zijn, zei hij.

Het EP vindt de huidige plannen voor het hele afwikkelsysteem, in jargon het Single Resolution Mechanism genoemd, te complex. Daarnaast hebben de lidstaten te veel macht bij het besluit om falende banken te saneren, meent het EP. Bovendien moet het fonds sneller effectief zijn dan nu voorgesteld.

Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) liet via een verklaring weten dat de lidstaten duidelijk afspraken hebben gemaakt over de taakverdeling tussen de besturen van het fonds. Ook de regels om besluiten te nemen binnen de autoriteit zijn nauwgezetter omschreven. Maar over wie beslist wanneer een bank moet worden gesaneerd, lijken de lidstaten niet bereid het EP tegemoet te komen.

„Het is duidelijk dat we niet alle punten die het EP wenst, kunnen accepteren, maar er is een duidelijke wil om tot een akkoord te komen”, aldus de Duitse minister Wolfgang Schäuble. Duitsland wil zo min mogelijk water bij de wijn doen.

Er zit druk op de onderhandelingen met het EP. Anders wordt het te krap om het compromis nog aan alle Europarlementariërs te kunnen voorleggen voordat ze met reces gaan voor de Europese verkiezingen in mei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer