„Overheid mag groter beroep op burger doen”
AMSTERDAM (ANP). Een meerderheid van de raadsleden vindt dat de overheid de burgers mag vragen meer taken te verrichten in hun gemeente. De participatiemaatschappij van het kabinet kan rekenen op de steun van 55 procent van de raadsleden. Aan de andere kant vindt 10 procent van de raadsleden dat de mensen al genoeg doen en 24 procent wijst het idee geheel af.
Dat blijkt uit een enquête van het dagblad Trouw. Van de ruim 8000 raadsleden deden er 2655 mee, ongeveer een derde.
De voorstanders zitten voornamelijk in regeringspartijen VVD, PvdA en in CDA, D66, ChristenUnie en SGP. De tegenstanders vertegenwoordigen vooral de SP en GroenLinks. Dat de inwoners bijvoorbeeld in gemeentelijk zwembad, bibliotheek of plantsoen taken vervullen, wordt derhalve vooral door links afgewezen.
De raadsleden zijn minder enthousiast over het idee van grotere provincies. Nog geen kwart omhelst deze oplossing van maatschappelijke problemen. Bijna de helft is tegen. Een derde van de geënquêteerden vindt dat de provincies als bestuurslaag helemaal kunnen verdwijnen. Slechts 38 procent denkt dat gemeenten het overhevelen van zorgtaken aankunnen. De meeste raadsleden zien bezwaren: de gemeente is te klein, er is onvoldoende expertise en te weinig geld.
Over zichzelf zeggen de raadsleden dat hun taak in de gemeente steeds meer een vak wordt. Raadslid zijn, brengt aardig wat werk met zich mee, maar de vergoedingen verschillen nogal. Wie in een kleine gemeente (tot 8000 inwoners) zit, ontvangt 300 euro vergoeding per maand. Raadsleden in grote gemeenten (meer dan 375.000 inwoners) kunnen circa 2200 euro verdienen.