Jongeren voor straf naar school
DEN HAAG (ANP). De rechter kan jongeren tussen de 12 en 23 jaar straks voor straf naar school sturen. Met het afmaken van een opleiding hebben ze meer kans op werk. Het voorkomt ook dat ze weer de fout ingaan.
De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de invoering van deze zogeheten terbeschikkingstelling aan het onderwijs (tbo-maatregel). De tbo duurt hoogstens 2 jaar.
Jongeren die hun opleiding niet hebben afgemaakt en zonder werk zitten, komen vaker in aanraking met de politie. De tbo-maatregel dwingt hen onder begeleiding van de reclassering weer naar school te gaan. Scholen waarschuwen de reclassering als het fout dreigt te gaan. Als jongeren zich niet aan de maatregel houden, gaan ze alsnog de cel in.
De rechter kan ook een contactverbod, een gebiedsverbod of een meldingsplicht opleggen om hen weg te houden van criminele vriendjes.
De nieuwe maatregel komt oorspronkelijk uit de koker van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Hij is blij dat zijn voorstel nu werkelijkheid wordt, maar vindt het niet ver genoeg gaan. Om lastige criminelen uit gewone klassen te houden, moet het ook mogelijk worden om deze groep binnen de gevangenis te verplichten tot het volgen van lessen.
PVV-Kamerlid Harm Beertema ziet niets in de tbo-maatregel. In zijn ogen moet het onderwijs niet te veel maatschappelijke problemen op het bordje krijgen. „Straks zitten onze kinderen in de klas met crimineel tuig dat door de rechter is ‘veroordeeld’ tot het volgen van les. Dat kan je goedwillende leerlingen niet aan doen. Bovendien zijn onze leraren echt niet in staat om goed onderwijs te verzorgen voor criminelen die dat zelf helemaal niet willen.”