Het hele alfabet op verzamelgraf Dodewaard
DODEWAARD. Alle 26 letters van het alfabet staan, in een andere volgorde dan gebruikelijk, op het gedenkteken op het nieuwe verzamelgraf op de algemene begraafplaats in Dodewaard. „Door met deze letters hun namen te spellen én uit te spreken, houden we de doden onder ons”, zei wethouder Schuurman van de gemeente Neder-Betuwe woensdag bij de onthulling van het monument.
Een gedeelte van de begraafplaats aan de Kalkestraat is de afgelopen jaren heringericht. Daarbij zijn ook 400 graven uit de jaren dertig tot en met zestig van de vorige eeuw geruimd waarvoor de grafrechten niet zijn verlengd. In overleg met nabestaanden is er voor de overgebleven stoffelijke resten een verzamelgraf gecreëerd. Op de dodenakker in Dodewaard is er daarmee volgens Schuurman voor een periode van tien tot vijftien jaar weer ruimte gekomen voor nieuwe graven.
Een dergelijke herschikking met een verzamelgraf komt vaker voor, bijzonder is dat de collectieve rustplaats van een gedenkteken wordt voorzien. Dat is er gekomen op initiatief van de gemeenteraad van Neder-Betuwe, aldus Schuurman. „Uit respect voor de doden en uit zorgvuldigheid tegenover de nabestaanden. Voor velen was het niet gemakkelijk toen we hun als gemeente vroegen om mee te werken aan de herschikking.”
Kunstenaar
De wethouder heeft daar alle begrip voor. „Het gaat om realistische vragen zoals: Hoe lang kan of moet ik nog voor dit graf van mijn overleden dierbare blijven zorgen? En: Wie gaat het doen als ik er zelf niet meer ben? Iedereen maakt hierin eigen keuzes. Sommige nabestaanden kozen voor een nieuw graf, de meesten voor het verzamelgraf. Wat er ook gekozen is, het is altijd goed, want er zal nooit sprake zijn van vergeten.”
Het gedenkteken is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar-graficus Ben Joosten uit Dodewaard, die vorig jaar oktober op 82-jarige leeftijd is overleden. Zijn weduwe Emmy Joosten-Eerdmans onthulde het kunstwerk samen met twee bevriende buurkinderen, Joep en Pien, en projectleider Peter Kegelaar van de gemeente Neder-Betuwe.
Monument
Joosten heeft in de vormgeving van het gedenkteken de juiste snaar geraakt, vindt wethouder Schuurman. „Hij had iets met letters, want daarmee kun je eigenlijk alles vormgeven. Met letters maak je alle voor- en achternamen van degenen die hier hun rustplaats hebben. Als je de woorden ziet én ze uitspreekt, blijven de dierbare overledenen onder ons.”
Op het verzamelgraf kunnen nabestaanden binnenkort ook een plaatje met de naam van een overledene laten plaatsen. „Maar of men wel of niet daarvoor kiest, eenieder kan genoemd worden met het gedenkteken.” Over dat monument heeft kunstenaar Joosten „heel goed nagedacht”, onthult Schuurman. „Op de bovenste rij staan de letters b en j naast elkaar, zijn initialen. Op de onderste rij staat de e naast de m, beide letters verwijzen naar echtgenote Emmy.”