Ultrarechtse Blocher in Zwitserse kabinet
Het Zwitserse parlement heeft de rechts-populistische Christoph Blocher woensdag nipt gekozen tot lid van de regering. Het is voor het eerst in 44 jaar dat de samenstelling van de coalitieregering verandert.
In het 200 leden tellende parlement stemden 121 leden voor en 116 leden tegen de benoeming van de 63-jarige miljardair tot een van de zeven ministers. Het is nog niet bekend welke post Blocher krijgt. Zelf heeft hij de voorkeur voor Economie en Financiën, maar het is waarschijnlijker dat hij op Defensie en Sportzaken wordt gestald, de minst belangrijke regeringspost.
Blochers rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP), die in oktober de parlementsverkiezingen won, heeft nu twee ministersposten. De christen-democratische CVP moet een van de twee ministersposten inleveren.
Al na de verkiezingsoverwinning van de SVP in 1999 schaarden waarnemers Blocher in het rijtje extreem rechtse politici met de Fransman Jean-Marie Le Pen en de Oostenrijker Jörg Haider. De Zwitser maakte zijn partij tot de grootste van het land met simpele beloftes als een krachtige overheid, lagere lasten, meer veiligheid en een strenge aanpak van illegale immigranten. Als directeur van het concern EMS-Chemie is hij voorstander van open grenzen, maar de campagne van de SVP was anti-Europees.
Blocher trok internationaal de aandacht toen hij luidruchtig campagne voerde tegen buitenlandse druk op Zwitserse banken om schadevergoeding te betalen aan nazaten van slachtoffers van de holocaust. De SVP fulmineerde in de periode voor de verkiezingen in paginagrote krantenadvertenties tegen „in de watten gelegde criminelen, schaamteloze asielzoekers en de meedogenloze Albanese maffia.”
In 1986 richtte Blocher de Actie voor een Onafhankelijk en Neutraal Zwitserland (AUNS) op, met het argument dat het steeds slecht was gegaan met het land als het van zijn neutraliteit en onafhankelijkheid afweek. Hij was er ook fel tegen dat Zwitserland lid werd van de Verenigde Naties, wat in 2002 gebeurde. Het land is geen lid van de Europese Unie, terwijl het omgeven is door EU-lidstaten. Twee jaar geleden bleek de bevolking in een referendum geen voorstander van het lidmaatschap.