Binnenland

Rotterdamse jeugd drinkt en blowt fors minder

ROTTERDAM (ANP). Het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Rotterdam is afgelopen 4 jaar gehalveerd. Toch blijven er zorgen voor de gemeente Rotterdam, want het gebruik van alcohol en drugs onder risicogroepen, ROC-studenten, is wel licht toegenomen, blijkt uit een eerste verkenning. Vooral het percentage zware drinkers nam toe.

5 March 2014 06:41Gewijzigd op 15 November 2020 09:11

Dat heeft de gemeente Rotterdam woensdag bekendgemaakt. Het bureau dat het onderzoek deed, publiceert later dit jaar alle resultaten. Maar de eerste resultaten onder ROC-jongeren laten een lichte toename zien, vooral op de scholen waar het zogeheten gemeentelijk ‘aanvalsplan drugs en alcohol’ niet was ingezet. Het gebruik van softdrugs onder de ROC-jongeren nam toe van 21,5 naar 23,1 procent.

Voor harddrugs geldt hetzelfde beeld: op scholen waar het aanvalsplan niet werd ingezet, steeg het gebruik van 4,9 naar 6 procent. Als het aan de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge ligt, blijft de gemeente ook de komende 4 jaar „stevig inzetten” op preventie onder jongeren in de risicogroepen: „We kunnen het ons niet veroorloven dat Rotterdamse jongeren hun toekomst verdrinken en ‘verblowen’.”

Succesvol was het beleid wel in brede zin. In zijn algemeenheid beginnen jongeren later met drinken. Het percentage dat in de afgelopen 4 jaar alcohol dronk, daalde van 34 procent naar 15 procent. Het percentage jongeren dat op 14- of 15-jarige leeftijd al eens alcohol dronk, daalde van 45 procent naar 17 procent. Het risicovolle bingedrinken (snel en veel) halveerde van 18 procent in 4 jaar tijd naar 9 procent.

Jongeren zouden ook later beginnen met het roken van hasj of wiet. Het percentage dat ooit al eens cannabis gebruikte, nam af van 11 naar 4 procent. „De halvering is veel meer dan de 10 procent daling die we voor ogen hadden”, aldus De Jonge. Hij vindt preventie belangrijk omdat alcohol en drugs niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook samenhangen met ongewenste schooluitval. Dat is nu net wat Rotterdam ook heeft teruggebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer