Kerk & religie

Vervolging van nieuwe christenen neemt toe

De vervolging van mensen die overgaan tot het christendom neemt toe. Het grootste gevaar komt van nationalistische en godsdienstige fanatici.

Kerkredactie
11 December 2003 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Wie zich als moslim, boeddhist of hindoe tot het christelijk geloof bekeert, moet rekenen met vervolging en soms zelfs met de doodstraf. De Internationale Organisatie voor Mensenrechten (IGFM) constateerde dat woensdag tijdens een internationaal congres over mensenrechten in Frankfurt am Main. Het groeiend aantal opsluitingen van en moorden op nieuwe bekeerlingen in dit jaar is zorgwekkend, zo heet het in een in Frankfurt am Main uitgegeven verklaring van de IGFM. Wie bijvoorbeeld in Sudan of Mauritanië van de islam naar het christendom overgaat, hangt de doodstraf boven het hoofd. Juridisch is dit ook mogelijk in Saudi-Arabië en Iran.

„Het grootste gevaar voor bekeerlingen komt van nationalistische en godsdienstige fanatici die in christenen vertegenwoordigers van het westerse gedachtegoed zien en hen als representanten van de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten willen bestraffen”, aldus de mensenrechtenorganisatie. In juli is een christen geworden Palestijn die Bijbels vervoerde, vermoord en in stukken gesneden. In de Noord-Iraakse stad Zakho werd volgens gegevens van de IGFM in februari een voormalige moslim publiekelijk op straat neergeschoten omdat hij niet naar de islam wilde terugkeren.

In het noorden van Nigeria hebben islamitische groepen de moord op tot het christendom bekeerde moslims aangekondigd. Maar ook landen met een boeddhistische en een hindoeïstische bevolkingsmeerderheid maken de verandering van religie in toenemende mate moeilijk. In enkele Indiase deelstaten leggen antibekeringswetten nieuwe bekeerlingen straffen op. De overgang van een hindoe naar een andere godsdienst geldt daar als scheidingsgrond en is met verlies van bezit en verlies van het recht van opvoeden verbonden.

Volgens de IGFM zijn er ook in Sri Lanka boeddhistische en hindoeïstische krachten werkzaam die door een wet overgang naar het christendom willen tegengaan. In het communistisch geregeerde Vietnam zet de regering christenen uit de etnische minderheid van de Hmong onder druk om naar hun animistische geloof terug te keren. In de provincie Ha Giang is het hoge partijlid Vang Seo Su dit jaar doodgemarteld omdat hij zijn christelijk geloof niet wilde opgeven.

De voorzitter van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), bisschop Wolfgang Huber (Berlijn), roept kerken en godsdienstige gemeenschappen ertoe op zich tegen intolerantie en onderdrukking van andersdenkenden te keren. „Bijzondere waakzaamheid van de kerk is geboden waar medechristenen onder grootscheepse beperkingen van hun godsdienstvrijheid te lijden hebben”, zei Huber.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer