Politiek

CPB ziet overheidstekort fors dalen; geen extra bezuinigingen

DEN HAAG (ANP). Het begrotingstekort daalt fors door de aantrekkende economie. Dit jaar komt het tekort op 2,9 procent en volgend jaar op 2,1 procent. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). De rekenmeesters presenteerden voor het eerst een prognose voor 2015.

4 March 2014 09:09Gewijzigd op 15 November 2020 09:10
beeld ANP
beeld ANP

De cijfers zijn een forse opsteker voor het kabinet, dat volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën niet extra hoeft te bezuinigen. Het tekort voor dit jaar werd in december nog geraamd op 3,3 procent maar komt dus waarschijnlijk uit op 2,9 procent en is daarmee al weer binnen de norm van de Europese Unie. Met terugwerkende kracht raamt het CPB het tekort voor afgelopen jaar ook op 2,9 procent. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het financieringstekort weer binnen die 3 procent zit. Nederland had op zich respijt tot 2015 om het tekort binnen die norm te brengen.

De economische groei trekt aan en komt dit jaar op 0,75 procent en volgend jaar op 1,25 procent. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1,5 procent.

Het CPB spreekt van een voorzichtig economisch herstel. De Europese Commissie was vorige week nog iets positiever over de economische groei en raamde die voor dit jaar op 1 procent. Het CPB voorspelde vorig jaar december voor dit jaar nog een groei van 0,5 procent.

De groei stijgt volgens het CPB door de aantrekkende wereld- en Europese economie via een grotere export. In het binnenland trekken vooral de investeringen aan. De consumptieve bestedingen stijgen in 2015 voor het eerst in jaren weer.

De werkgelegenheid daalt dit jaar nog in reactie op de productiedaling van vorig jaar en omdat bedrijven de productie in eerste instantie verhogen door de onderbezetting te verminderen. Maar volgend jaar trekt de vraag naar arbeid aan en daalt de werkloosheid licht naar 635.000 personen.

De koopkracht verbetert dit jaar met 1,25 procent. Dit is het gevolg van een lagere zorgverzekeringspremie (-100 euro), lagere pensioenpremies en incidentele maatregelen als de eenmalige verlaging van het tarief eerste schijf.

Over 2 weken komen de definitieve ramingen voor dit en volgend jaar, die dan voor het eerst worden toegelicht door de nieuwe CPB-directeur Laura van Geest. Het kabinet is van plan om daarna met de ‘constructieve oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP om de tafel te gaan om de begroting voor volgend jaar op hoofdlijnen op te stellen. De conceptbegroting moet op 1 mei bij de Europese Commissie in Brussel liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer