Oekraïne roept alle reservisten op
KIEV (ANP/EFE/RTR). Oekraïne heeft zondag de reservisten voor militaire dienst opgeroepen. Het is een reactie op de feitelijke afscheiding van de Krim, waar ook Russische troepen bij betrokken zijn. Interim-premier Arseni Jatsenjoek zei zondag dat Rusland „de oorlog had verklaard”. Interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft beklemtoond dat zijn land nu „echt hulp nodig heeft”.
In het parlement in Kiev zei Andrej Paroebi van de Raad van Defensie en Nationale Veiligheid van Oekraïne dat het leger in opperste staat van paraatheid wordt gebracht naar aanleiding van het Russische militaire ingrijpen op de Krim. Het Kremlin liet zaterdag weten dat het eventueel troepen gaat inzetten in Oekraïne. Op de Krim is dat al het geval. Daar zijn enkele Oekraïense militaire bases of steunpunten omsingeld door Russische militairen.
Oekraïne zou in theorie ongeveer 1 miljoen reservisten kunnen oproepen, maar dat lijkt praktisch door gebrek aan middelen en bewapening moeilijk. Bovendien steunt een groot deel van het land de nieuwe machthebbers niet.
De strijdkrachten van Oekraïne bestaan op papier uit 130.000 man, vooral dienstplichtigen. Maar volgens waarnemers is er erg weinig geld gestoken in de strijdkrachten sinds de onafhankelijkheid van het land eind 1991. Het leger heeft voornamelijk verouderd materiaal. Zo zou bijvoorbeeld de in Rusland gebouwde Oekraïense luchtafweer volkomen uit de tijd zijn. Toertsjinov verklaarde zondag het luchtruim voor buitenlandse militair vliegverkeer gesloten.
Het militaire apparaat van Oekraïne is voor een groot deel een gammele erfenis van de Sovjet-Unie. Die is met hulp van ‘partner’ NAVO wel een beetje gemoderniseerd. Oekraïne heeft in 2011 ook een kleine bijdrage geleverd aan NAVO-acties tegen het toenmalige regime in Libië.