KPN waardeert UMTS–licentie af
Het telecombedrijf KPN gaat volgend jaar 100 miljoen euro afschrijven op de duurbetaalde UMTS–licentie in Nederland en Duitsland. Het jaar daarna bedraagt de afschrijving 300 miljoen, meldde KPN woensdag tijdens een bijeenkomst met analisten en investeerders.
Het gaat volgens KPN om een reguliere afschrijving en niet om een extra afwaardering. De UMTS–licenties in Nederland, België en Duitsland staan momenteel voor bijna 4 miljard euro in de boeken van KPN. Dat kocht in 2000 de vergunningen voor de drie landen voor 9,2 miljard euro.
KPN Mobile gaat medio volgend jaar in Nederland beginnen met het aanbieden van diensten op het UMTS–netwerk. In Duitsland heeft KPN–dochter E–Plus al een dekking van 25 procent, dat is wettelijk verplicht. Klanten kunnen er echter nog geen gebruik van maken omdat de voor UMTS–geschikte toestellen er nog niet zijn. „Die zijn er ook voorlopig nog niet", aldus een woordvoerder van het telecomconcern. Met UMTS is het mogelijk om met de mobiele telefoon onder meer te internetten en videoclips te downloaden en te bekijken.
De gezamenlijke aanbieders van mobiele telefonie kochten de licenties voor de nieuwe generatie mobiele telefonie in Nederland voor in totaal 2,7 miljard euro. KPN betaalde 711 miljoen euro voor zo’n licentie.
Rond de verkoop van de licenties was een enorme hype ontstaan, omdat het als dé opvolger van het huidige GPRS–netwerk werd gezien. De hoge investeringen brachten KPN echter aan de rand van de afgrond. De verwachtingen zijn inmiddels wat minder hooggespannen. De topman van E–Plus U. Bergheim zei in augustus een „traag begin" van de verkoop van UMTS–diensten te vrezen.
KPN denkt de komende twee jaar vooral te groeien met vaste en mobiele breedbanddiensten, zo liet topman A. Scheepbouwer de analisten en investeerders weten. „De adoptie van geavanceerde diensten zoals ADSL en i–mode gaat in een hogere versnelling door", aldus de bestuursvoorzitter.
„De investeringen zullen de komende twee jaar toenemen" zei Scheepbouwer. Daardoor komt in 2004 de winst voor belastingen uit op ongeveer 1,4 miljard euro, zo is de verwachting. Dit jaar is de winst voor belasting waarschijnlijk rond de 1,5 miljard euro. „In 2005 komt de winst weer boven de 1,5 miljard euro uit", liet Scheepbouwer weten.
Het aantal klanten dat ADSL–internet heeft via KPN is 710.000. In de tweede helft van 2004 verwacht het telecombedrijf een miljoen klanten voor deze vorm van snel internet te hebben.
KPN liet al eerder weten voor het eind van dit jaar een miljoen i–mode toestellen te willen verkopen in Nederland, Duitsland en België. De i–mode toestellen worden gezien als de voorloper voor UMTS, omdat het mogelijk is om er (beperkt) mee te internetten en te e–mailen. Ook kunnen foto’s en korte filmpjes worden verzonden.