Ahold koploper op lagere beurs
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag eensgezind omlaag. Beleggers wachten op de verklaring die de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, later op de dag zal afleggen voor de bankencommissie van het Amerikaanse Congres. Ook zorgden de aanhoudende spanningen rond Oekraïne voor terughoudendheid. In Amsterdam vielen de resultaten van Ahold in goede aarde.
„We zakken weer wat weg. Er heerst enige nervositeit over wat Yellen vanmiddag gaat zeggen. Het zal mij echter verbazen als haar uitspraken sterk afwijken van de verklaring die ze eerder deze maand heeft afgelegd. De markt houdt de blik ook gericht op de gespannen situatie tussen Rusland en Oekraïne en verwerkt het laatste staartje van het jaarcijferseizoen”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 395,66 punten. Koersverliezen van meer dan 2 procent voor DSM, Air France-KLM en KPN drukten op de hoofdindex. De MidKap zakte 0,3 procent tot 654,72 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent.
Ahold was de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,8 procent. Het supermarktconcern heeft vorig jaar iets beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. Ook keert de eigenaar van Albert Heijn meer dividend uit dan voorzien. Reed Elsevier daalde 0,2 procent en leverde een eerdere winst weer in. De informatieleverancier heeft zijn resultaten afgelopen jaar verbeterd en verwacht die lijn in 2014 door te kunnen trekken.
In de MidKap werden de resultaten van ASMI beloond met een koerswinst van 4 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie is ook positief gestemd over de ontwikkeling van de omzet in de eerste twee kwartalen van 2014. Sectorgenoot Besi, die eveneens zijn boeken openden, won 3,5 procent.
Beleggers waren minder tevreden over de resultaten van TenCate en stuurden het aandeel 1,6 procent omlaag. De maker van technisch textiel had vorig jaar last van de wereldwijde overheidsbezuinigingen.
In Londen verloor Royal Bank of Scotland (RBS) ruim 7 procent. De Britse bank leed vorig jaar een verlies van omgerekend bijna 11 miljard euro. Het is grootste verlies sinds 2008, het jaar waarin de Britse regering moest ingrijpen om het financiële concern van de ondergang te redden.
De euro was 1,3654 dollar waard, tegen 1,3664 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 102,38 dollar per vat. Brentolie stond 0,5 procent lager op 108,95 dollar per vat.