Binnenland

Mariniers dragen deel taken over aan Iraki’s

De Nederlandse mariniers gaan vanaf maart volgend jaar een deel van hun taken geleidelijk overdragen aan de Iraakse autoriteiten. Dat heeft minister Kamp van Defensie dinsdag gezegd in het openbare deel van een briefing voor Tweede-Kamerleden over de veiligheidssituatie in Irak.

ANP
10 December 2003 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Kamp zei dat de mariniers zich vanaf maart geleidelijk zullen terugtrekken uit de steden en dorpen in de provincie al-Muthanna, waar ze nu onder meer patrouilleren, konvooien begeleiden en controleposten bemannen. Hoe de overdracht precies gaat verlopen, moet de komende maanden blijken.

Om de veiligheid voor de militairen te vergroten, zullen de autoriteiten de snelweg die nu nog door de provinciehoofdstad As Samawah loopt, binnenkort om de stad heen leiden. Eerder pleegden zelfmoordenaars aanslagen met trucks met explosieven, onder meer bij het Italiaanse hoofdkwartier.

De mariniers krijgen in hun provincie ook ondersteuning van 600 Japanse militairen, die zich vooral met humanitaire projecten gaan bemoeien als de bouw van ziekenhuizen, infrastructuur en waterwinning.

Kamp zei verder tegen de kamerleden dat al-Muthanna nog altijd de veiligste provincie in Irak is en dat het er „relatief rustig” is. Toch sluiten Kamp en zijn hoogste militairen aanslagen in de ’Nederlandse’ provincie niet uit. „Daarom moeten we altijd alert zijn en is de dreigingsanalyse verhoogd van laag naar middel.”

Volgens Kamp zijn er veel geruchten over radicale elementen en terroristen, bijvoorbeeld dat zij de grens tussen Saudi-Arabië en al-Muthanna oversteken. Concrete bewijzen daarvan zijn er echter niet.

Geschat wordt dat er „enkele honderden tot enkele duizenden pure extremisten en ook al-Qaida-strijders” in Al Muthanna aanwezig zijn. Ook zijn er mogelijk nog tussen 3000 en 4000 voormalige militairen uit het leger of de Republikeinse Garde van Saddam Hussein en enige duizenden sympathisanten in al-Muthanna.

Kamp benadrukte verder nog eens dat de Britse divisiecommandant altijd verzoeken voor verkenningsvluchten of inlichtingen van de Nederlandse bataljonscommandant honoreert. Door omstandigheden kan dat wel eens een dag vertraging opleveren, maar de informatie komt altijd.

De verwachting is dat de Tweede Kamer morgen in grote meerderheid zal instemmen met de verlenging van de missie. Alleen GroenLinks en SP zullen tegenstemmen. CDA en VVD eisten eerder keiharde garanties dat de Britten alle inlichtingen met de Nederlanders delen en altijd zullen meewerken aan verzoeken voor verkenningsvluchten.

Na afloop van het geheime deel van de briefing zei het CDA-kamerlid Eurlings dat Kamp schriftelijk al veel hardere garanties heeft gegeven dan hij eerder deed. Het CDA is helemaal tevreden als hij die garanties morgen in het openbare debat herhaalt.

Ook de VVD is „op onderdelen gerustgesteld”, aldus VVD-kamerlid Wilders. Hij maakt zich echter ernstig zorgen over de risico’s van onderlinge rivaliteit binnen de sjiitische gemeenschap in Irak. Ook vindt Wilders dat het kabinet de groeiende invloed van extremisten uit buurland Iran negeert. Desondanks zegt hij: „Ik hoop dat we morgen kunnen instemmen.”

Binnen de PvdA-fractie wordt nog hard getwijfeld, maar de kans lijkt klein dat de fractie de steun aan de missie intrekt. Wel zijn er mogelijk PvdA’ers die net als in juni tegen zullen stemmen. Toen waren dat Duivesteijn, Samsom, Van Heteren en Blom. Ook D66-kamerlid Giskes stemde toen tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer