Reclassering enthousiast over begeleiding
DEN HAAG (ANP). De reclassering is erg enthousiast over de COSA-methode met cirkels van vier tot vijf vrijwilligers die werken aan de re-integratie van zedendelinquenten. „We doen het al een paar jaar en pas één keer is het niet gelukt recidive te voorkomen”, aldus Sjef van Gennip, directeur van de reclassering. Nederland telt 120 vrijwilligers die 35 cirkels vullen.
„Het lukt ons daadwerkelijk mensen met behulp van de vrijwilligers uit hun isolement te halen en weer in de maatschappij te laten participeren.” Een cirkel werkt volgens Van Gennip gemiddeld 1,5 à 2 jaar met een delinquent. Het contact wordt daarna echter niet definitief doorgesneden. Iemand die later nog wil praten met een van de hem bekende vrijwilligers, krijgt daartoe zeker de kans. De vertrouwensrelatie is en blijft belangrijk.
De cirkels van vrijwilligers vallen onder de formele verantwoordelijkheid van de reclassering. „Wij selecteren de vrijwilligers en beoordelen ze”, aldus Van Gennip. „Wij zoeken zeer grondig naar de motieven van vrijwilligers en onderzoeken of ze weerbaar zijn tegen de emoties die het begeleiden van zedendelinquenten oproept.” De ervaringen in binnen- en buitenland met dit systeem zijn zeer positief, de scoringscijfers overal zeer hoog.
De voorwaarden voor de begeleiding van Benno L. gelden overigens alleen voor de periode dat hij in Leiden woont, namelijk een jaar.