Rena Netjes vreest langdurig proces
AMSTERDAM (ANP). De uit Egypte gevluchte Nederlandse journaliste Rena Netjes vreest dat het proces waarin ze als een van de terreurverdachten is verwikkeld, maanden zo niet jaren gaat duren. Het proces in Caïro begint donderdag.
Netjes volgt de rechtszaak vanuit Nederland, hoewel de Egyptische wet voorschrijft dat ze persoonlijk in de rechtbank aanwezig dient te zijn en zich niet mag laten machtigen door haar Egyptische advocaten.
„Ik peins er niet over om naar Egypte af te reizen. Voor Egypte ben ik een terreurverdachte en dan word ik alsnog gearresteerd. Als ik daar eenmaal in de gevangenis beland, zie er dan maar weer eens uit te komen”, zei Netjes woensdag. „Ik moet er morgen zijn, maar er is er geen haar op mijn hoofd die dat overweegt. Ik ga er absoluut niet naar toe.”
Vooruitblikkend op het proces zegt de journaliste van BNR, Het Parool en de NOS dat ze weinig hoop heeft dat dit proces snel achter de rug is. „Ik denk dat dit maanden gaat duren, hopelijk geen jaren. Maar het blijft Egypte. Het regime is weer gewisseld en ik weet nooit wat voor verrassingen me te wachten staan.”
Netjes vluchtte begin februari uit Egypte, omdat ze na contacten met een Al Jazeera-journalist verdacht wordt van betrokkenheid bij terrorisme. Netjes behoort tot een groep van 20 medewerkers van Al Jazeera en andere media die door justitie worden vervolgd. Acht van hen zijn werkzaam voor Al Jazeera.
Netjes onderhoudt dagelijks contact met twee Egyptische topadvocaten die gespecialiseerd zijn in mensenrechten en de zaak voor haar volgen. „Wat ik hoor van mijn advocaten is dat ook zij geen idee hebben hoe lang het gaat duren. We verwachten dat het proces donderdag begint met een pro-formazitting waarin de rechter aangeeft de zaak in behandeling te nemen en een volgende zittingsdatum aankondigt.”
Netjes raadpleegde onlangs een professor die erop vertrouwt dat ze uiteindelijk wordt vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. „Er is geen bewijs dat ik voor Al Jazeera heb gewerkt. Als Egypte een moderne rechtsstaat is, dan spreken ze me vrij. Zo niet, dan toont dit aan dat je in Egypte totaal vogelvrij bent en dat je daar op basis van niets beschuldigd en veroordeeld kunt worden.”