Refomeldpunt seksueel misbruik in de maak
UTRECHT. Een reformatorisch meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik staat in de startblokken. Het privé-initiatief krijgt een –voorzichtig– positief onthaal.
”Ikmeldhet” heet de website die dinsdag online ging. Het betreft een initiatief van Berna de Ruiter uit Utrecht, die biomedische wetenschappen en science and business management studeerde. Ze wil slachtoffers van incest in reformatorische kring de mogelijkheid bieden om hun probleem te melden.
„Op incest rust een groot taboe. Slachtoffers hebben te maken met gevoelens van schaamte en schuld en tobben met een loyaliteitsconflict. Zeker voor jonge slachtoffers is de drempel heel hoog om hun probleem naar buiten te brengen”, aldus De Ruiter vanmorgen desgevraagd.
Ze wil de komende tijd „meer draagvlak creëren” voor haar initiatief, onder andere bij reformatorische scholen en christelijke hulporganisaties als De Vluchtheuvel, Eleos en de stichting Chris. „Het is belangrijk dat er niet alleen een meldpunt is, maar dat ook het traject van hulpverlening erachter professioneel is geregeld. Ik moet dat goed in kaart brengen.”
Daar zitten nogal wat haken en ogen aan, realiseert De Ruiter zich. „Allerlei vragen dienen zich aan nadat je het seksueel misbruik hebt gemeld. Welke hulp is er nodig? Zijn er meer slachtoffers? Doe je aangifte bij de politie? Schakel je de kerk, de predikant in?”
De Ruiter verwacht 40.000 euro per jaar nodig te hebben om het meldpunt in stand te houden. Ze zoekt bedrijven, scholen, kerken, instanties en particulieren die geld willen geven. In het comité van aanbeveling zitten Kees Ritmeester van Driestar Educatief, dr. Ruth Seldenrijk, oud-directeur van de NPV, Kees van Vianen, directeur van de christelijke gereformeerde jongerenorganisatie LCJ, en Wim Büdgen, schoolleider van het Wartburg College in Rotterdam.
Het is op dit moment nog niet mogelijk melding van misbruik te doen via de website, aldus De Ruiter. „De site is sober ingericht en geeft alleen informatie over het initiatief. Ik hoop dat daardoor het draagvlak groter wordt. Bijvoorbeeld dat scholen straks het meldpunt gaan noemen in hun lessen over seksualiteit en weerbaarheid.”
De Ruiter wil geen concurrent zijn voor het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling. „Dat werkt op zich goed. Ik hoor om me heen wel dat de aangeboden hulp soms onvoldoende aansluit bij de levensovertuiging van slachtoffers in reformatorische kring.”
De Ruiter sprak met onder anderen Pieter Moens van de reformatorische scholenorganisatie VGS. Hij heeft „waardering” voor het initiatief en vindt dat De Ruiter „integer” bezig is. „Ik heb haar wel geadviseerd grondig onderzoek te doen op scholen naar de behoefte, aansluiting te zoeken bij bestaande organisaties en om het geen meldpunt, maar informatiepunt te noemen. Het was beter geweest deze adviezen, door meerdere mensen gegeven, eerst uit te werken en dan pas de website te starten.”
Erik-Jan van Bruggen van De Vluchtheuvel reageert liever niet. „Ik zet het gesprek met De Ruiter over mijn adviezen aan haar graag buiten de krant voort.”