Buitenland

Dodental blijft stijgen na bloedige protesten Kiev

KIEV. De veldslag die sinds dinsdag gaande is in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev, heeft al aan 25 mensen het leven gekost. Het ministerie van Volksgezondheid maakte het dodental woensdagmorgen bekend. Zowel politiemensen als demonstranten zijn omgekomen.

Redactie digitale media
18 February 2014 19:34Gewijzigd op 15 November 2020 08:55

Klik hier voor livebeelden

Het Onafhankelijkheidsplein dat al sinds november het toneel is van protesten tegen de regering, ligt erbij als een oorlogsgebied. Ziekenhuizen in de stad worden overspoeld met gewonden. Bronnen bij ziekenhuizen schatten eerder dat zeker duizend mensen gewond zijn geraakt. Het ministerie meldde een lager aantal van 241 ziekenhuisopnames.

Dinsdag liep het zo erg uit de hand dat het verzet de boeken in gaat als de bloedigste confrontatie tot nu toe. Hoewel het geweld vorig weekeinde nog leek te bedaren en betogers hun bezetting van onder meer het stadhuis stopten na toezeggingen van Janoekovitsj, laaide het geweld dinsdag weer op. Reden is een hervormingsvoorstel dat niet op de agenda van het parlement was verschenen.

Ook buiten de hoofdstad is het erg onrustig. Betogers bezetten overheidsgebouwen in het westen van het land. Zo zouden ze in de stad Ternopil het hoofdbureau van de politie zijn binnengedrongen en in brand hebben gestoken.

Oppostie

Het overleg tussen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en oppositieleider Vitali Klitsjko is dinsdagnacht op niets uitgelopen. Dat heeft Klitsjko gezegd.

„Helaas heb ik geen goed nieuws te melden na de gesprekken”, zei de ex-bokser na afloop. Janoekovitsj zou hebben geëist dat het centrale Onafhankelijkheidsplein waar de anti-regeringsbetogers huis houden wordt ontruimd. Klitsjko zou daarop zijn weggelopen.

„De regering moet de politie direct terugroepen en een eind maken aan het bloedige protest, want er staan levens op het spel. Hoe kunnen we hier praten terwijl er buiten bloed vloeit?”, stelde de oppositieleider.

Janoekovitsj ging dinsdag met de oppositieleiders in gesprek, omdat het geweld tussen betogers en politie uit de hand was gelopen. De president had eerder op de dag al gezegd bereid te zijn woensdag met zijn tegenstanders aan tafel te gaan, maar de omvang van het geweld lijkt de bijeenkomst te hebben vervroegd. Het is onduidelijk of het overleg met de rest van de oppositie ook is mislukt.

De Oekraïense president belde dinsdag ook met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Hij heeft de zorgen van de VS geuit over het escalerende geweld in Kiev en erop aangedrongen dat de politie terughoudend moet zijn. Bovendien heeft Biden benadrukt dat de Oekraïense president moet praten met de oppositie over de eisen van de demonstranten en serieuze pogingen tot politieke hervormingen.

De regering besloot na de escalatie korte metten te maken met de kampementen van de oppositie op het centrale Onafhankelijkheidsplein, waarna demonstranten met onder meer brandbommen de oprukkende oproerpolitie bestookten.

De democratisch gekozen Janoekovitsj is voor veel Oekraïeners, vooral in het westen van het land, een man van het Kremlin. Hij zou door Rusland worden beïnvloed. Opposanten zoals Klitsjko willen een Oekraïne dat op de EU is gericht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer