DEN HAAG. Kerken mogen bij het ontslaan van werknemers met een geestelijk ambt hun eigen ontslagprocedure blijven volgen.
Dat is een van de uitkomsten van het Kamerdebat, donderdagmiddag, over de Wet werk en zekerheid. Minister Asscher van Sociale Zaken nam daarin een amendement van CU en SGP over, dat behelst dat kerken, als zij een werknemer met een geestelijk ambt ontslaan, niet langs het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) hoeven voor een zogeheten preventieve ontslagtoets.
Dat laatste is ook nu niet het geval, omdat kerken, zo nam de wetgever tot nu toe aan, een eigen positie hebben. In zijn Wet werk en zekerheid wilde Asscher de kerken echter gelijktrekken met andere werkgevers. Daardoor zouden kerken bij het ontslag van werknemers met een geestelijk ambt, zoals predikanten en priesters, te maken krijgen met een toetsing door UWV. Door het amendement van CU en SGP, dat het kabinet dus donderdag overnam, blijft de situatie zoals zij was.
SGP en ChristenUnie wilden dat ook bijzondere scholen, waaronder veel christelijke, hun huidige uitzonderingspositie behouden Ook zij zouden niet te maken moeten krijgen met een ontslagtoets bij UWV. Asscher wilde dát amendement niet overnemen. „Dan zou een grote groep leerkrachten in een ander regime vallen dan werknemers die vergelijkbaar werk doen.”
De minister zei wel open te staan voor een aanpassing van het amendement, waardoor de groep scholen die een uitzonderingspositie bekleedt, scherper wordt afgebakend. SGP-Kamerlid Dijkgraaf zei op zo’n aanpassing van het amendement te willen studeren.
Op wat zo’n aanpassing zou moeten behelzen, ging hij niet in. Wellicht dat die gevonden kan worden in een formulering die ook in andere wetgeving wel gehanteerd wordt, namelijk dat het moet gaan om scholen die hun levensbeschouwing helder op schrift hebben staan en consistent toepassen.
De Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel.