Nederlandse scanners speuren naar ivoor
DEN HAAG/LONDEN (ANP). Om de handel in illegaal ivoor beter tegen te kunnen gaan, komen er in Afrikaanse havens Nederlandse containerscanners te staan. De eerste scanner gaat naar de Keniaanse havenstad Mombasa van waaruit grote hoeveelheden ivoor worden uitgevoerd. In 2012 was dat vermoedelijk 13,5 ton. Dergelijke apparatuur kan de inhoud van een container binnen enkele ogenblikken in kaart brengen.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat afspraken daarover met vertegenwoordigers van Kenia, Botswana en Rwanda donderdag bekrachtigen. Dijksma doet dat op de internationale conferentie in Londen die mede wordt gehouden op initiatief van de Britse prinsen Charles en William. Voor deze conferentie tegen ‘wildlife crime’ zijn 50 landen en 10 VN-organisaties uitgenodigd.
Nederland trekt 1 miljoen euro uit om onder meer de aanpak van stroperij aan te pakken. Het geld is bijvoorbeeld bedoeld om rangers te voorzien van moderne techniek als satelliettelefoons, nachtkijkers en GPS en ook snelle voertuigen zodat ze beter opkunnen tegen de bendes die de modernste apparatuur gebruiken. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er in 2012 ongeveer 22.000 olifanten gedood om hun ivoren slagtanden.
Verder levert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kennis aan om handel in beeld te brengen: van stroper naar handelaar en exporteur. Niet alleen de controle in de havens, maar ook het toezicht op de Afrikaanse vliegvelden wordt strikter. Ook daar komt scanapparatuur en wordt het personeel geleerd met speurhonden te werken.
Dijksma is begaan met het lot van wat zij noemt „iconische dieren” als olifanten en neushoorns. „Het is verschrikkelijk te zien hoe er jacht op deze mooie dieren wordt gemaakt. Daar moet een einde aan komen. Dit leeft erg in de samenleving en ook in de Nederlandse politiek.”