Zuidoosten VS meest protestant
WASHINGTON. Mississippi en Alabama zijn de meest protestantse staten van de VS.
Dat blijkt uit een onderzoek waar de Engelse nieuwssite van Christian Today onlangs over berichtte.
Rhode Island is het meest rooms-katholiek, terwijl Utah de meeste mormonen kent en New York de meeste joden.
Onderzoeksbureau Gallup legde vorig jaar aan 178.000 volwassenen de vraag voor of ze zichzelf als protestant, rooms-katholiek, mormoons, joods, islamitisch, anders-gelovig of niet-gelovig typeerden.
Protestanten vormen met in totaal 50,8 procent van de bevolking de grootste groep in heel Amerika. Bijna een kwart (24 procent) is rooms-katholiek, terwijl 15 procent aangeeft zich in geen enkele religie te herkennen.
Uitgesplitst naar losse staten blijkt het zwaartepunt van het protestantisme duidelijk in het zuidoosten te liggen: 77 procent in Mississippi en Alabama (slechts 7,5 procent van de inwoners van deze staten noemt zich rooms), 76 procent in Arkansas en Tennessee, 74 procent in South Carolina en 72 procent in Oklahoma rekent zich ertoe.
In het sterk mormoonse Utah noemt slechts 11 procent zich protestant, terwijl van alle staten eromheen, in het middenwesten van Amerika, tussen de 38 en de 48 procent protestant is. De Rooms-Katholieke Kerk heeft een duidelijk zwaartepunt in het noordoosten, met boven aan de lijst de staten Rhode Island (54 procent), New Jersey (44 procent), Massachusetts en Connecticut (beide 40 procent) en New York (37 procent).
De tegenstelling tussen het rooms-katholieke noordoosten en het protestantse zuidoosten valt samen met een andere tegenstelling die eind januari in een onderzoek van The Barna Group en het Amerikaans Bijbelgenootschap werd vastgesteld: tussen gebieden waarin de Bijbel het maatschappelijk debat en het leven van mensen nauwelijks stempelt, en gebieden die juist wel sterk op de Bijbel georiënteerd zijn.
Oregon is de staat die met 27 procent het grootste aantal niet-religieuzen telt. Vermont is tweede (25 procent), Washington derde (23 procent). De cijfers verschillen weinig met die van eerdere jaren.