Stappenplan helpt preventie misbruik in jeugdwerk handen en voeten te geven
APELDOORN. Het stappenplan Veilig Jeugdwerk helpt vertrouwenspersonen in kerkelijke gemeenten om preventie van seksueel misbruik handen en voeten te geven. Dat zei vertrouwenspersoon Herma Urbach maandagavond bij de presentatie van het elfstappenplan.
Op de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) kreeg Urbach het eerste exemplaar overhandigd door drs. Ad Heystek, gemeentebegeleider bij het Meldpunt Misbruik in kerkelijke relaties. Dit gaat uit van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).
Heystek vergeleek zijn functie als gemeentebegeleider met die van een brandweerman die uitrukt na een melding. „Je kijkt waar de brand is, hoe erg die is en hoe je die kunt bestrijden.” In het verlengde daarvan noemde hij het stappenplan Veilig Jeugdwerk een vorm van „brandpreventie.” „Goede bestrijding, ook van seksueel misbruik, begint met preventie”, aldus Heystek, die de afgelopen jaren bij vier zaken van seksueel misbruik van minderjarigen werd betrokken.
Urbach, intern vertrouwenspersoon (ivp) in de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Ermelo, toonde zich blij met het document. Ze is nooit benaderd vanwege een misbruiksituatie. „Gelukkig niet. Ik zit niet op een telefoontje te wachten. Het stappenplan helpt vertrouwenspersonen om hun gezicht duidelijker te laten zien. Daar ben ik blij mee, want we kunnen niet om preventie heen.”
Preventiemedewerker Ineke van Dongen van het meldpunt zei dat uit de deelnemende kerkverbanden in totaal ruim 270 ivp’en bij de instelling geregistreerd staan. Sommigen zijn aanspreekpunt voor meerdere kerken. Dat betekent dat 60 tot 70 procent van de gemeenten uit de drie kerkverbanden een vertrouwenspersoon heeft. Dat percentage groeit jaarlijks.
Van Dongen benadrukte dat het stappenplan Veilig Jeugdwerk aan de kerkenraden wordt aangeboden. „Zij moeten de eerste stap zetten. Anders wordt het een speerpunt van een enkeling.”
Het plan besteedt onder meer aandacht aan het vaststellen van omgangsregels, het invoeren van een gedragscode, het zorgvuldig kiezen van vrijwilligers, het trainen van medewerkers en het instellen van een meldprotocol. Volgens Urbach sluit het plan aan bij zaken die soms al de aandacht hebben. „Het helpt om daar verder over na te denken.”
Gisteravond had op de TUA de eerste regionale presentatieavond plaats. Deze werd bezocht door 135 personen, van wie 80 procent ivp. De overigen zijn onder anderen ambtsdragers, catecheten en jeugdwerkleiders. Vanavond heeft in Haarlem de tweede avond plaats, waarna Dordrecht en Groningen volgen.
Hoewel het meldpunt zich primair richt op de CGK, GKV en NGK, zijn er volgens Heystek de afgelopen tijd ook contacten geweest met personen en organisaties uit onder meer de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en de (Oud) Gereformeerde Gemeenten. „Ik ben blij dat ook daar over deze thematiek wordt nagedacht.”