Economie

EU verdeeld over toelating genvoedsel

Deskundigen uit de EU zijn het maandag niet eens geworden over een voorstel van de Europese Commissie om het verbod op de import van genetisch aangepaste voedingsmiddelen op te heffen.

Redactie economie
9 December 2003 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Commissaris Byrne (Gezondheid en Consumentenzaken) wil de invoer van genmaïs van het Zwitserse agrobedrijf Syngenta vrijgeven. Binnen het comité van voedselexperts uit de lidstaten lukte het echter niet een besluit te nemen. De zaak ligt nu op het bordje van de ministers. Zij vergaderen in januari over deze kwestie. Als ook zij verdeeld blijven, mag de Commissie zelf de knoop doorhakken, zo bepalen de spelregels.

Zes landen stemden maandag voor het beëindigen van het in 1998 ingestelde zogeheten moratorium op gemodificeerde producten, te weten Groot-Brittannië, Spanje, Nederland, Zweden, Finland en Ierland. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) pleitte vorige week nog voor een ruimer beleid op dit terrein. De EU reageert naar zijn opvatting veel te angstig op de nieuwe mogelijkheden die de biotechnologie biedt. Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland, Portugal, Denemarken en Luxemburg stemden tegen het plan en Duitsland, Italië en België onthielden zich.

Byrne handhaaft zijn voorstel. Hij benadrukt dat wetenschappelijk bewijs dat genvoedsel onveilig is, ontbreekt. Bovendien staat Brussel onder zware druk van de VS. Die hebben, samen met onder meer Canada en Argentinië, een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij huldigen het standpunt dat Europa met de boycot een vrij internationaal verkeer van goederen belemmert. Amerikaanse boeren menen dat zij jaarlijks miljoenen dollars aan omzet mislopen.

Indien de markt voor genmaïs opengaat, zijn de artikelen waarin dit ingrediënt is verwerkt vanaf april 2004 in de winkel verkrijgbaar. De betrokken producten moeten voor de consument duidelijk herkenbaar zijn door een etiket.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer