MKB laakt morrelen aan WAO-akkoord
MKB-Nederland waarschuwt voor de „glijdende schaal” waarmee vakbonden en VVD proberen afbreuk te doen aan het in de Sociaal-Economische Raad (SER) moeizaam bereikte WAO-akkoord op hoofdlijnen.
„Men neemt integraal het SER-akkoord over, of het wordt niets”, stelde MKB-onderhandelaar A. van Delft maandag.
De belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf heeft zich maandag achter het SER-akkoord geschaard, na eerst haar achterban te hebben geraadpleegd. Maar of het anderhalve week oude ’onderhandelaarsakkoord’ van werkgevers- en werknemersorganisaties standhoudt, is volgens Van Delft de vraag.
„Nu al moet ik zeggen: Vakbeweging, houd je aan je afspraken. Want wij constateren dat bonden links- en rechtsom proberen afbreuk te doen aan het akkoord”, aldus Van Delft. Hij wijst daarbij op de vakcentrale FNV, die vorige week heeft gepleit voor toch weer een aanvulling op het loon van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer na twee jaar ziekte.
In het akkoord over het nieuwe WAO-stelsel is afgesproken dat werknemers die tussen 35 en 80 procent zijn afgekeurd, alleen nog maar in het eerste ziektejaar hun loon volledig krijgen doorbetaald. In het tweede jaar krijgen zij 70 procent en dit mag niet door afspraken in CAO’s worden aangevuld.
Over de jaren daarna als een werknemer nog steeds ziek is, zijn volgens de FNV echter geen afspraken gemaakt. „De vakbeweging moet straight blijven. Het is duidelijk dat de financiële prikkel net zo van belang is voor volgende jaren om de werknemer te stimuleren te gaan werken”, aldus Van Delft.
Ook de VVD heeft volgens hem boter op het hoofd door het afschaffen van de Wet Pemba ter discussie te stellen. Voor de werkgeversorganisaties is het juist cruciaal dat zij deze boete per arbeidsongeschikte werknemer niet langer opgelegd krijgen.