Schippers: Meer euthanasie in psychiatrie „logisch”
DEN HAAG. Het is logisch dat artsen steeds vaker tot de slotsom komen dat een euthanasieverzoek van een psychiatrische patiënt voldoet aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen en kan worden uitgevoerd. Dat schrijft minister Schippers (VWS) in antwoord op schriftelijke Kamervragen van de PvdA-Kamerlid Arib over euthanasie in de psychiatrie.
Schippers wijst erop dat artsen dergelijke euthanasieverzoeken waarschijnlijk vergelijken met meldingen over euthanasie in de psychiatrie die door de regionale toetsingscommissies al als zorgvuldig zijn beoordeeld. Zij benadrukt dat deze commissies in 2011 en 2012 tot de slotsom kwamen dat bij alle 27 meldingen van euthanasie in de psychiatrie in beide jaren aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen was voldaan. Dat er in 2013 42 keer euthanasie is toegepast in de psychiatrie is volgens Schippers dan ook „een logische ontwikkeling.”
Van deze 42 meldingen zijn er inmiddels 31 als zorgvuldig beoordeeld, aldus Schippers. Wat de status van de overige elf is, blijkt niet uit de brief.
Vorig jaar raakte een Limburgse huisarts in conflict met de toetsingscommissie Noord-Brabant/Limburg over het overlijden van een 35-jarige psychiatrische patiënte als gevolg van euthanasie. De arts adviseerde negatief, mede omdat de patiënte niet haar volledige dossier beschikbaar wilde stellen, waardoor hij niet kon beoordelen of zij volledig was uitbehandeld. Volgens de arts kreeg hij van de commissie het verwijt dat hij zich lastig had opgesteld. Twee na hem geraadpleegde psychiaters stelden wel het volledige dossier te hebben ingezien en adviseerden vervolgens positief.
Arib ging niet op deze kwestie in, maar wilde wel weten welke mogelijkheden artsen hebben als de eerste arts-consulent die zij raadplegen over euthanasie negatief adviseert. Schippers verwijst daarvoor naar een richtlijn van artsenorganisatie KNMG, die stelt dat artsen na een eerste negatief advies een tweede consulent mogen raadplegen. Het inschakelen van een derde of een vierde om uiteindelijk een positief oordeel te krijgen, is volgens de richtlijn „geen goede zaak.”
Schippers schrijft verder dat de toetsingscommissies zelf bepalen welke arts-consulenten zij nader willen horen, alvorens een melding te beoordelen. Doorgaans roepen commissies alleen artsen op wier schriftelijke toelichting „onvoldoende duidelijkheid” biedt.
Schippers beklemtoont verder dat patiënten mogen weigeren om delen van hun dossier ter inzage te geven. Als dat er echter toe leidt dat zij niet kunnen beoordelen of er nog behandelmogelijkheden zijn, moeten zij concluderen dat het verzoek niet aan de zorgvuldigheidseisen voldoet.
Na de aanvaring met de arts maande Schippers de toetingscommissie Noord-Brabant/Limburg een klachtencommissie in het leven te roepen. Deze heeft de arts inmiddels achter gesloten deuren gehoord, maar voor zover bekend nog geen uitspraak in de zaak gedaan.
Schippers en de Kamer debatteren donderdag over euthanasie, naar aanleiding van de tweede evaluatie van de euthanasiewet in 2012.