DEN HAAG. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft maandagmorgen in een gesprek met de Griekse visserijminister Tsaftaris geëist dat er snel een oplossing komt voor de Nederlandse pulskorvloot.
Tsaftaris is momenteel voorzitter van de Europese Raad van Visserijministers. Dijksma is naar Griekenland gereist om hem persoonlijk de nood van de Nederlandse vissers voor te leggen, zo bleek maandag uit een mededeling van het ministerie. Tsaftaris heeft toegezegd met eurocommissaris Damanaki te werken aan een oplossing, aldus de woordvoerder van Economische Zaken.
Begin deze maand bleek onverwacht dat Brussel voorlopige geen extra vergunningen verstrekt aan Nederlandse vissers, die staan te trappelen om de duurzame pulstechniek toe te passen. Veel kottervissers, geplaagd door hoge brandstofprijzen en lage opbrengsten voor de vis, zien de pulskor als reddingsboei voor hun bedrijf.
„Nederlandse vissers die flink geïnvesteerd hebben om hun boot uit te rusten met duurzaam vistuig, worden nu zonder vergunning gedwongen weer in de wachtkamer plaats te nemen. Dat pikt Nederland niet”, aldus Dijksma. „Die boodschap is luid en duidelijk overgebracht en de Griekse voorzitter heeft die ook begrepen. Voor ons land is verruiming van de mogelijkheden voor pulskor een heel wezenlijk punt. Men moet aan de slag in Brussel.”
Nederland pleit al langer voor een verdubbeling van de pulskorvergunningen van 5 naar 10 procent van de kottervloot. De techniek, waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt van de zeebodem, mag tot nu toe echter alleen met speciale Europese ontheffing worden gebruikt.
Volgens het ministerie vermindert de puls aantasting van de zeebodem en blijft de ecologie onder water meer in stand. Ook gaat het brandstofverbruik van de kotters „aanzienlijk” omlaag.
Dijksma spreekt woensdag met verantwoordelijk eurocommissaris Damanaki. Verder bekijkt Dijksma ook „alternatieven” om een verdubbeling van de vergunningen te realiseren.
Het ministerie heeft gedupeerde vissers die aantoonbaar in puls hebben geïnvesteerd, vorig week al toegezegd dat ze van een overbruggingskrediet gebruik kunnen maken.