Zeehondencrèche in conflict over opvangbeleid
PIETERBUREN (ANP). Een conflict over het te voeren zeehondenopvangbeleid van de Zeehondencrèche in Pieterburen heeft ertoe geleid dat de directie, het personeel en artsen van de crèche het vertrouwen hebben opgezegd in de eigen raad van toezicht. Dat maakte de zeehondenopvang vrijdag bekend.
De directeur van de crèche, Niek Kuizenga, wil dat de toezichthouders opstappen en plaatsmaken voor de ‘zwaargewichten’’oud-staatssecretaris Henk Bleker, viroloog Ab Osterhaus en crisismanager Ferry van der Kwaak. Maar de leden van de raad van toezicht houden volgens de crèche vast aan hun zetel en gaan op zoek naar een vervanger voor Kuizenga.
De zeehondencrèche laat zeehonden sneller weer vrij in de natuur, omdat dit aantoonbaar beter is voor de dieren. De noodlijdende opvang kan daardoor ook besparen in kosten van bijvoorbeeld voedsel. „Het dierenwelzijn staat voorop”, zegt een woordvoerder van de crèche. „En het beleid werkt, want het sterftecijfer is lager dan ooit.”
De raad van toezicht wil dat juist dat beleid van oprichtster Lenie ’t Hart, die formeel niet meer bij de crèche betrokken is, weer wordt ingezet. Daarbij mogen de zeehonden pas worden vrijgelaten als ze een bepaald gewicht hebben. Maar volgens de crèche is het niet gezond om te blijven vetmesten, terwijl een zeehond sterk genoeg is om zich in de natuur te redden.
Bleker, Osterhaus en Van der Kwaak willen de crèche belangeloos helpen en zijn van plan om samen met Kuizenga een crisisplan te maken om van het activistische imago af te komen, een adviesraad in te stellen voor het ziektebeleid en om oplossingen te vinden voor de financiële problemen.
Schuldeisers en stakeholders hebben de noodlijdende zeehondenopvang tijd gegeven om met het nieuwe beleid de zaken op orde te krijgen. „Gaan we terug naar het oude beleid, dan vrezen we echt voor een faillissement”, aldus de woordvoerder van de crèche.
De crèche beraadt zich op juridische stappen tegen de toezichthouders, het naderende ontslag van Kuizenga en de eis van de raad om het oude beleid weer uit de kast te halen.