Politiek
Andere status voor diverse ambtenaren

DEN HAAG (ANP). De positie van veel ambtenaren gaat veranderen. Hun status gaat meer lijken op die van een ‘gewone werknemer’. Ambtenaren zullen ongeveer dezelfde rechten en plichten krijgen als mensen die hun brood in de private sector verdienen en bijvoorbeeld ook dezelfde ontslagbescherming gaan genieten.

De Tweede Kamer is daarmee dinsdag akkoord gegaan. Er zijn wel wat groepen uitgezonderd.

Het plan was een initiatief van D66 en CDA. Gelijke behandeling, gemakkelijker overstappen tussen overheid en marktsector, meer flexibiliteit, minder bureaucratie, dat zouden belangrijke voordelen zijn. En hoewel de wijzigingen volgens cijfers uit 2011 veel gaan kosten (eenmalig tussen de 56 en 198 miljoen), zouden ze ook een besparing opleveren (tussen de 7 en 24 miljoen per jaar).

De regels van het private arbeidsrecht gaan niet voor het hele ambtenarencorps gelden. Er waren in de oorspronkelijke plannen al uitzonderingen: militaire ambtenaren, ambtenaren van het Openbaar Ministerie en in rechtspraak, leden van Hoge Colleges van Staat, politieke ambtsdragers, leden van zelfstandige bestuursorganen, notarissen en gerechtsdeurwaarders.

Ook andere politie- en defensiemedewerkers behouden hun volledige ambtenarenstatus. Een door onder anderen Arie Slob van de ChristenUnie voorgestelde aanpassing van het wetsvoorstel daartoe werd aangenomen. De ChristenUnie heeft wel twee fundamentele bezwaren tegen het wetsvoorstel. „Ambtenaren dienen de publieke zaak. Dat houdt ook in dat zij hun meerdere of hun politieke bestuurder moeten kunnen tegenspreken.” Het tweede grote bezwaar van Slob is dat er is geen overleg geweest met de bonden.

De veranderingen zouden in 2017 hun beslag moeten krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer