Politiek

Voorzitter SGP-jongeren Kranendonk: Beroep op conservatisme niet nodig

DEN HAAG. „Wij bepleiten christelijk-conservatieve politiek”, schreven de SGP-jongeren in hun eerste beginselprogramma. In de herschreven versie van Kernideeën –die volgende week dinsdag verschijnt– zijn verwijzingen naar het conservatisme verdwenen en omarmt SGP-jongeren, net als de SGP, „Bijbels genormeerde politiek.”

Kees de Groot
1 February 2014 13:26Gewijzigd op 15 November 2020 08:35
SGP-jongerenvoorzitter Jan-Willem Kranendonk. beeld Klaas van de Streek
SGP-jongerenvoorzitter Jan-Willem Kranendonk. beeld Klaas van de Streek

Het conservatieve stempel is niet per ongeluk gewist, licht SGP-jongerenvoorzitter Jan-Willem Kranendonk toe. „Daar is goed over nagedacht.”

Toen de eerste versie van Kernideeën in 2009 verscheen, was er volgens hem binnen SGP-jongeren een „duidelijk christelijk-conservatieve stroming.” Die groep is „kleiner geworden.”

Een beroep op het conservatisme was ook niet nodig, vervolgt Kranendonk. „Belangrijke elementen uit die politieke stroming vinden we ook terug in Bijbels genormeerde politiek. Bovendien biedt die laatste een meer verticaal perspectief: centraal in onze opvatting staat de belijdenis dat God regeert en dat alle mensen aan Zijn wil onderworpen zijn.”

Juist de boodschap van het christendom „is van grote waarde”, aldus de SGP-jongerenvoorzitter. „Gods Woord is heilzaam voor de hele samenleving. De Bijbel is dan ook het richtsnoer voor ons politiek handelen.” Daarin staat onder meer dat het overheidsgezag van God afkomstig is. „De bevordering van Gods eer is daarom ook voor de overheid het hoogste doel van haar handelen.”

Waarom heeft SGP-jongeren zijn beginselprogram eigenlijk binnen vijf jaar al weer herschreven?

„Niet omdat we een radicale koerswijziging hebben ondergaan. We leven nu wel in een andere tijd, waarin je op sommige punten net andere accenten zet.

Bovendien wilden we ons politiek-filosofisch beginselprogramma combineren met ons concretere politiek programma in een laagdrempeliger en toegankelijker document, Kernideeën 2.0. Daarmee hopen we alle SGP-jongeren te kunnen bereiken.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste punten uit het herziene programma?

„De kernwaarden die een voorname plaats hebben in ons politiek denken zijn rentmeesterschap, zorg voor de naaste, rechtvaardigheid en beschermwaardigheid van het leven.

Er staan verder thema’s in die in de toekomst voor onze partij van groot belang zijn. Zoals bijvoorbeeld de rol van de kerk in de samenleving. Van de kerk moet de verwachting zijn als het gaat om een terugkeer van Nederland tot het christelijke geloof. Niet van de overheid. Daarom moet er ruimte blijven voor kerken. De staat mag nooit eisen dat de kerk zich het seculiere denken eigen maakt in leer of inrichting. Bovendien kan de kerk met zorg voor armen en ouderen in de toekomst een grotere rol gaan spelen in de samenleving.”

De overheid moet wel „de kaders scheppen voor de rol die de kerk inneemt”, staat in Kernideeën 2.0. Omvat dat het „doen vorderen van het Koninkrijk van Jezus Christus en het Woord des Evangelies overal te doen prediken”, wat artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis tot overheidstaken rekent?

„De overheid moet ervoor zorgen dat christenen een stil en gerust leven kunnen leiden, dat ze in vrijheid hun geloof kunnen belijden.

Ons ideaal is natuurlijk een christelijke overheid en een christelijke natie waarvoor Gods geboden centraal staan. De praktijk is echter dat we een overheid hebben die daar niet voor openstaat. Dan is het beter om te voorkomen dat de overheid al te veel invloed heeft in de kerk.”

Het handelen van de overheid moet in overeenstemming zijn met Gods wil, stelt het beginselprogramma. Hoeveel ruimte blijft er dan voor andere godsdiensten dan de christelijke?

„Wij zijn tegen intolerantie richting andere godsdiensten, schrijven we in Kernideeën 2.0., maar we vinden tegelijk niet dat alle godsdiensten gelijkgesteld kunnen worden.

Uiteraard is het goed voor alle mensen om God te vrezen en Zijn geboden te houden. Maar iedereen is vrij in zijn geweten om bepaalde dingen voor te staan of bepaalde opvattingen te hebben. Juist de protestants-christelijke traditie heeft die gewetensvrijheid altijd willen waarborgen.”

Nieuw in Kernideeën is een apart hoofdstuk over rentmeesterschap.

„Klopt. Dat is een thema dat echt leeft onder jongeren. Wij hebben daar onze visie op willen geven. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat houdt meer in dan zuiniger omgaan met brandstof en energie en milieubewuster leven. We bepleiten een evenwichtige levensstijl waarbij deugden zoals soberheid en matigheid de boventoon voeren.”

Jullie programma wordt dinsdagavond in Bleskensgraaf gepresenteerd. Hoe ziet die avond eruit?

„Partijleider Van der Staaij zal Kernideeën in ontvangst nemen en erop reageren. Verder is er veel ruimte voor debat: een uitgelezen mogelijkheid voor iedereen om vragen te stellen over elk thema uit ons programma.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer