Australië dumpt bagger bij Great Barrier Reef
MELBOURNE (ANP/RTR). Australië gaat 3 miljoen kubieke meter baggerslib dumpen vlak bij het kwetsbare Great Barrier Reef. De toezichthouder voor het grootste koraalrif ter wereld heeft daar vrijdag toestemming voor gegeven.
De baggerdump is nodig om de haven van Abbot Point te kunnen uitbreiden. Daar moet een van de grootste kolenhavens ter wereld komen.
Milieuactivisten, wetenschappers en touroperators hebben zich verzet tegen het plan. Volgens hen zullen koralen en zeegras eronder lijden. Het scheepvaartverkeer door het natuurgebied, dat op de Werelderfgoedlijst staat, kan bovendien verdubbelen door de uitbreiding van de haven. De toezichthouder voor het Great Barrier Reef snapt de zorgen, maar verklaarde dat de bagger gedumpt wordt in een gebied zonder koraal of zeegras.
Het is nog maar de vraag of het Great Barrier Reef op de Werelderfgoedlijst blijft staan. Unesco, dat de lijst samenstelt, twijfelde vorig jaar over het schrappen van het koraalrif als Werelderfgoed. De gezondheid van het natuurmonument was teruggelopen van matig naar slecht. De organisatie wacht nog op een rapport waarin de Australische overheid aangeeft wat die heeft gedaan om de situatie te verbeteren.
Het Great Barrier Reef voor de noordoostkust van Australië is zo’n 2600 kilometer lang. Het bestaat uit enkele duizenden verschillende riffen in allerlei vormen en groottes en meer dan 900 eilanden. Er komen ongeveer 1500 vissoorten voor en 400 soorten koraal. Sinds de jaren 80 is het rif al de helft kleiner geworden.