Politiek

Weekers stapt op als staatssecretaris Financiën

DEN HAAG (ANP). Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is woensdagavond afgetreden. De VVD’er trok aan het einde van een urenlang en voor hem bijzonder moeizaam verlopen debat de conclusie dat hij in de Tweede Kamer onvoldoende draagvlak heeft voor zijn aanblijven.

30 January 2014 06:40Gewijzigd op 15 November 2020 08:31
Staatssecretaris Frans Weekers (R) is samen met fractieleider Halbe Zijlstra onderweg naar het ministerie van Algemene Zaken nadat hij in de Tweede Kamer bekend heeft gemaakt dat hij opstapt. beeld ANP
Staatssecretaris Frans Weekers (R) is samen met fractieleider Halbe Zijlstra onderweg naar het ministerie van Algemene Zaken nadat hij in de Tweede Kamer bekend heeft gemaakt dat hij opstapt. beeld ANP

Het debat ging over de problemen bij de Belastingdienst met het nieuwe systeem van uitbetaling van huur- en zorgtoeslagen. De invoering daarvan hapert enorm, wat er toe leidt dat tienduizenden mensen moeten wachten op hun geld. De voltallige oppositie rekende dat Weekers zwaar aan en had een motie van wantrouwen klaarliggen.

Weekers zag dat aankomen en hield daarop de eer aan zichzelf. De 46-jarige Weekers was staatssecretaris sinds oktober 2010. Daarvoor was hij bijna 12 jaar Kamerlid. Hij is de tweede staatssecretaris in het kabinet Rutte-II die opstapt. Het kabinet zat er nog maar net een maand toen Co Verdaas (Economische Zaken) (PvdA) moest aftreden. Hij zou gesjoemeld hebben met declaraties in zijn vorige functie van Gelders gedeputeerde.

Weekers kwam woensdag niet voor het eerst in de problemen. Vorig jaar mei overleefde hij maar net een debat over de fraude die Bulgaarse bendes pleegden met Nederlandse toeslagen. Zeven oppositiepartijen steunden toen een motie van wantrouwen. Ook kwam hij 2012 in opspraak vanwege zijn banden met de omstreden Roermondse politicus Jos van Rey, die verdacht wordt van ambtelijke corruptie.

Weekers overleefde die debatten met met mea culpa’s en beloftes van verbetering. Maar na de Bulgarenfraude breekt nu de bestrijding van de fraude met toeslagen hem op. De operatie waarbij de Belastingdienst van iedereen nog maar één bankrekeningnummer wil hebben, kende te veel aanloopproblemen en de oppositie in de Kamer had geen vertrouwen meer dat Weekers die op korte termijn uit de weg kan ruimen.

In het debat probeerde hij zijn positie nog te redden door excuses aan te bieden en te beloven om de Kamer elke week een nieuwe tussenstand te geven van het aantal mensen dat nog geld van toeslagen te goed heeft. Volgens de oppositie plaatste hij zich daarmee ‘onder curatele.’

In de eerste reacties betuigden Kamerleden respect voor zijn opstappen. Premier Mark Rutte liet weten het besluit van zijn staatssecretaris te respecteren. Hij dankte zijn partijgenoot voor zijn grote inzet in de afgelopen jaren.


Lees ook in Digibron:

En ja hoor, Weekers blijft – belastingfraude Bulgaren (Reformatorisch Dagblad, 15-05-2013)

Oppositie boos op Weekers om fraude- belastingfraude Bulgaren (Reformatorisch Dagblad, 04-05-2013)

Weekers overleeft Kamerdebat met gemak – kamerdebat over kwestie Van Rey (Reformatorisch Dagblad, 21-12-2012)

“Hel en hemel, ik ben er gewoon niet uit” - interview met Frans Weekers (Reformatorisch Dagblad, 25-08-2005)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer