Weer schandaal met paardenvlees
DEN HAAG (ANP). Opnieuw heeft zich een schandaal met paardenvlees voorgedaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ruim 690 ton rundvlees van een slachthuis in Gelderland laten blokkeren omdat er mogelijk paardenvlees in is verwerkt.
Eerder was tijdens een strafrechtelijk onderzoek paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis. Naar de inhoud en herkomst van de 690 ton vlees wordt onderzoek gedaan. Paardenvlees is goedkoper dan rundvlees.
De NVWA maakte dit woensdag bekend zonder de naam van het bedrijf te noemen. Volgens het tv-programma EenVandaag gaat het om slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard, dat onder meer vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar zou hebben geleverd.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA, toonde ook aan dat de administratie van het slachthuis niet in orde is. Volgens de inkoopadministratie zijn in elk geval meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht.
De geblokkeerde ruim 690 ton vlees heeft het slachthuis in koel- en vrieshuizen liggen en blijft daar tot het bedrijf aantoont wat de inhoud en herkomst is. Ook moet het alle vlees, vleesproducten en karkassen die het de afgelopen 13 maanden in de handel heeft gebracht, traceren.
Het slachthuis heeft tot maandag de tijd gekregen om de tracering op orde te brengen. Anders wordt de erkenning geschorst en mogen er geen dieren meer worden geslacht. Het bedrijf staat nu onder toezicht van de NVWA, wat onder meer betekent dat alleen dieren mogen worden aangevoerd en vlees mag worden afgevoerd als er controleurs van de dienst aanwezig zijn.
Het bedrijf in Dodewaard was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Tegen EenVandaag zei een woordvoerder dat men zich niet herkent in de beschuldigingen van de NVWA.
De vorige grote fraudezaak met paardenvlees kwam begin vorig jaar bij groothandel Willy Selten in Oss aan het licht. Dat bedrijf wordt ervan verdacht op grote schaal paardenvlees als rundvlees te hebben verkocht. Ongeveer 50 miljoen kilo vlees, waarin mogelijk paardenvlees was gemengd, moest uit voorzorg terug. Maar een groot deel was al verkocht en geconsumeerd. Het vlees was naar enkele honderden bedrijven in binnen- en buitenland gegaan. Over een mogelijke strafzaak tegen het bedrijf uit Oss is nog niks bekend.