Binnenland

Landbouwgrond bedreigd door zout grondwater

UTRECHT. De verzilting van flinke arealen landbouwgrond door zoute kwel wordt in toenemende mate een probleem, verwacht Perry de Louw van onderzoeksinstituut Deltares in Utrecht.

Redactie wetenschap
29 January 2014 16:07Gewijzigd op 15 November 2020 08:31
Perry de Louw bezig met metingen aan zoutgehalte van het grondwater. beeld Perry de Louw
Perry de Louw bezig met metingen aan zoutgehalte van het grondwater. beeld Perry de Louw

In laaggelegen polders stroomt zout grondwater naar de oppervlakte, de zogeheten zoute kwel. „De verzilting is zo urgent dat deze in het Deltaprogramma is opgenomen: de beschikbaarheid van zoet water voor de landbouw heeft hoge prioriteit.”

In Nederland gaat het om droogmakerijen zoals de Haarlemmermeer en de Noordplaspolder waar zoute wellen voorkomen. De Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden en het noordelijk kustgebied hebben te maken met een dunne laag zoet water die drijft op zout grondwater.

De zoute kwel komt er in het oppervlaktewater terecht, waardoor het niet gebruikt kan worden voor beregening. Dat gaat problemen opleveren voor de landbouw, verwacht De Louw. Zeker wanneer belangrijke zoetwaterreservoirs zoals het Volkerak-Zoommeer en het Haringvliet door nieuw beleid zouter moeten worden.


Boeren op zilte grond

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer