Landbouwgrond bedreigd door zout grondwater
UTRECHT. De verzilting van flinke arealen landbouwgrond door zoute kwel wordt in toenemende mate een probleem, verwacht Perry de Louw van onderzoeksinstituut Deltares in Utrecht.
In laaggelegen polders stroomt zout grondwater naar de oppervlakte, de zogeheten zoute kwel. „De verzilting is zo urgent dat deze in het Deltaprogramma is opgenomen: de beschikbaarheid van zoet water voor de landbouw heeft hoge prioriteit.”
In Nederland gaat het om droogmakerijen zoals de Haarlemmermeer en de Noordplaspolder waar zoute wellen voorkomen. De Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden en het noordelijk kustgebied hebben te maken met een dunne laag zoet water die drijft op zout grondwater.
De zoute kwel komt er in het oppervlaktewater terecht, waardoor het niet gebruikt kan worden voor beregening. Dat gaat problemen opleveren voor de landbouw, verwacht De Louw. Zeker wanneer belangrijke zoetwaterreservoirs zoals het Volkerak-Zoommeer en het Haringvliet door nieuw beleid zouter moeten worden.