Privacy burger staat onder druk, ook op de dag van de privacy
UTRECHT. Tientallen systemen houden (bliep) de burger zorgvuldig in de gaten. Via gps, wifi, bluetooth en infrarood. Gewild en ongewild, gezien en ongezien. Het kopen van een broodje kaas ligt (bliep) zelfs haarscherp vast. Onopgemerkt door het leven, ook op de Europese Dag van de Privacy? Vergeet het maar.
Klik hier voor de webspecial over privacy.
Heldere lucht, stralende zon. Piet Privaat geniet van een vrije dag. Even mail checken, even googelen. De zoekmachine (bliep) registreert ongemerkt z’n surfgedrag. Minutieus. Geen zorg. Piet begeeft zich opgetogen naar het winkelcentrum in de stad, iets verderop. Smartphone op zak, bankpasjes binnen handbereik. Lekker vrij, lekker anoniem ook.
Piet rijdt z’n Prius de wijk uit. Google volgt hem op de voet. Het internetconcern traceert (bliep) nauwkeurig z’n positie via het Androidsysteem op z’n Samsung. Overal ter wereld. Dag en nacht. Piet ligt er niet wakker van.
Rechtsaf, snelweg op. Camera’s vangen (bliep) het verkeersbeeld en zenden hun opnames door naar de verkeerscentrale. Nietsvermoedend passeert Piet (bliep) een wegportaal met ANPR-camera’s. De camera’s scannen (bliep) zijn kenteken en checken (bliep) de gegevens in een database van de politie: „Geen crimineel.” Het ANPR-systeem controleert (bliep) en passant ook nog even de gegevens in een gekoppeld bestand voor openstaande bekeuringen: „Geen boetes.”
Piet schakelt ”Flitsmeister” in. De app op z’n Samsung geeft (bliep) via gps nauwkeurig snelheid en wegvak weer. „U rijdt 129 km/uur op de snelweg A87.” Maar Flitsmeister verraadt ook verdekt opgestelde flitsers – beetje gezagsondermijnend, dat wel. De Prius passeert (bliep) juist een snelheidscontrole.
Afslag 19. Rijkswaterstaat telt onder aan de afrit (bliep) met een wifi-trackingsysteem het aantal passerende voertuigen. De wegbeheerder bewaart de gegevens beperkte tijd. Keurig volgens de regels. Piet parkeert zijn voertuig op het P&R-parkeerterrein. Tikje argwanend kijkt hij om zich heen. Wordt hij bespied?
Een CCTV-camera op de stationsluifel (bliep) registreert haarscherp z’n aankomst. Piet haast zich door de stationshal naar het centrum. Bij de uitgang turft (bliep) een wifi-trackingsysteem hem als passant 2386. ProRail observeert de passagiersstroom in verband met mogelijke stationsuitbreiding. Meer niet? Piet weet het niet.
Reizigers verdringen zich (bliep) met hun ov-chip bij in- en uitcheckpalen. Gegevens blijven hooguit enige tijd, geanonimiseerd opgeslagen. Piet is er niet geheel gerust op. Meldingen over kraakpogingen maken hem nog wat ongeduriger. Niet te veel bij stilstaan nu.
Piet haast zich naar het winkelcentrum. Een bewakingscamera krijgt (bliep) hem in het vizier. In een meldkamer, ergens ver weg, houdt een toezichthouder een oogje in het zeil. Piet gaat de hoek om. Een nieuwe camera vangt (bliep) hem. Hij steekt het plein over met weer (bliep) een camera. Veilig idee, toch…?!
Piet blikt even in de etalage van elektronicazaak CBB. Een klein kastje bij de voordeur trekt (bliep) z’n aandacht. Vaag herinnert hij zich iets over bluetooth-tracking – een systeem dat de aanwezigheid van klanten peilt. Ook al komen ze niet binnen. Piet versnelt ongerust zijn pas. Dáár niet naar binnen.
Elektronicawinkel Dik Sons tegenover oogt vertrouwder. Piet stapt (bliep-bliep-bliep) over de drempel. Te laat. Voor hij het weet, is hij gevangen door een driedubbel systeem van wifi-, bluetooth- en infrarood-tracking. Het systeem traceert zijn aanwezigheid. En verblijfsduur. En koopgedrag. En…? Tja, wie weet wat niet al.
Het voelt niet goed. Een schaduw valt over z’n zonnige humeur. Piet Privaat voelt zich begluurd. Maar door wie precies? En door wat? En waarom? En wanneer? En hoe lang? Hoe veilig zijn elektronisch patiëntendossier, bankrekeningen, verzekeringspolissen nu werkelijk?
Piet zucht, tikje wanhopig. Hoezo privacy? Komkom, niet te somber nu. Eerst even een broodje. Pistoletje voor Piet. In de broodjeszaak zoemt (bliep) een camera in op z’n broodje: káás!