Binnenland

„Meeste daklozen willen naar binnen met kou”

UTRECHT (ANP). Nu de gevoelstemperatuur naar verwachting woensdag- en donderdagavond rond de -7 is, kunnen dak- en thuislozen in de vier grote steden gebruikmaken van de winteropvang. Buiten slapen is met deze kou en de „bedrieglijke” oostenwind gevaarlijk, zegt Ronald Smit, arts maatschappij en gezondheid bij de gemeentelijke dienst Volksgezondheid in Utrecht.

28 January 2014 15:08Gewijzigd op 15 November 2020 08:29

Smit is degene die bepaalt wanneer in zijn stad samen met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam (G4) de zogeheten winterkouderegeling ingaat. ,Ik gebruik hiervoor al sinds 2000 een Canadees weerstation dat 48 tot 60 uur van tevoren kan aangeven wat de gevoelstemperatuur is. Daarbij houd ik wel een slag om de arm, maar 80 procent van de voorspellingen komt uit.’’ Het KNMI deed dit eerder nooit, maar voorspelt volgens hem sinds kort ook de gevoelstemperatuur. „Dat geeft wat meer houvast.”

Volgens Smit lopen mensen die met dit weer buiten leven, gevaar op bevriezing. „In eerste instantie raak je onderkoeld en daarna treden bevriezingsverschijnselen op. Je tenen, vingers en neus kunnen hierdoor afsterven en uiteindelijk kan het leiden tot de dood.” Dat kan overigens heel snel gaan, weet de arts. „Vooral als iemand buiten in de wind gaat liggen.”

De verwachting is dat de dak- en thuislozen zeker tot en met dit weekeinde gebruik kunnen maken van de extra bedden. De meesten willen dat maar al te graag, weet Smit. „Ze kijken er wel naar uit. Het is geen koude maar wel een natte winter. De laatste dagen beginnen mensen al te vragen of ze naar binnen mogen.”

Toch zijn er altijd diehards die geen gebruik willen maken van de winteropvang of die na een paar nachten elders onderdak zoeken. „Je zit toch met een grote groep bij elkaar. Sommige mensen snurken of zijn de hele nacht op.” Buiten slapen met vrieskou kan volgens de arts wel, maar alleen met goede voorzorgsmaatregelen. „Als je je goed aankleedt en uit de wind blijft, kun je best overleven. De meeste daklozen zijn kou wel gewend en dragen meerdere lagen kleding over elkaar. En je kunt je handen en neus beschermen door ze in te vetten net als schaatsers van de Elfstedentocht doen. Als iemand dan een beschutte plek zoekt, kan het heel goed. Zo doen eskimo’s het tenslotte ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer