Economie

Wereld veiliger voor bedrijfsleven

AMSTERDAM (ANP). De risico’s van politiek geweld, civiele onlusten en terreuraanslagen voor het internationale bedrijfsleven zijn afgelopen jaar gedaald. In Europa verbeterde de situatie aanzienlijk. Dat blijkt uit de zogeheten Terrorism & Political Violence Map van risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon die dinsdag naar buiten kwam.

28 January 2014 09:42Gewijzigd op 15 November 2020 08:28

Volgens Aon nam het risico op onder meer oorlog, staatsgrepen, stakingen en rellen in 34 landen af. In vier landen ging het dreigingsniveau omhoog: Brazilië, Japan, Mozambique en Bangladesh. In totaal lopen 80 landen het risico op een terreuraanslag, een daling van 12 procent. Daarmee is terrorisme voor het eerst sinds jaren niet meer het grootste risico voor de internationale handel. Nu zijn dat civiele onlusten, aldus Aon.

In Europa liet de situatie voor het bedrijfsleven een duidelijke verbetering zien. In 11 Europese landen verdween het gevaar van civiele onlusten, mede dankzij de aantrekkende economie. Ook het risico op terreuraanslagen in Europa is gedaald.

Het risiconiveau voor Nederland blijft volgens Aon door de lichte terreurdreiging gelijk op een laag niveau. Dat heeft te maken met terugkerende jihadisten uit Syrië. Het Midden-Oosten werd vorig jaar het meest getroffen door terreuraanslagen met als epicentrum Syrië vanwege de aanhoudende oorlog in het land.

Afrika blijft behoren tot de meest risicovolle gebieden voor ondernemingen. Van alle landen met een ernstig risico, is ruim de helft (58 procent) een Afrikaans land.

Het dreigingsniveau in Brazilië ging omhoog vanwege de gewelddadige en wijdverbreide protesten tegen de regering. In Japan is het risico op oorlog gestegen vanwege de politieke spanningen met China, maar het dreigingsniveau is nog steeds laag. De potentiële gevolgen voor de wereldeconomie van een conflict in die regio zijn echter enorm, aldus Aon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer