Over 10 jaar sist de aardgasbel langzaam leeg
RIJSWIJK (ANP). Nog 10 jaar lang stroomt het aardgas met ferme druk uit de Nederlandse bodem, daarna is het gedaan met ons land als grootste gasproducent in de EU.
Het restant van het gasgebieden in Groningen en de 230 kleinere velden sist na 2024 nog een jaar of 20 in telkens kleinere hoeveelheden na. In die periode is Nederland genoodzaakt gas te importeren, voor het eerst in 50 jaar.
Rond 2024 zal de regering tevens een oplossing moeten vinden voor de ruim 10 miljard euro die thans jaarlijks aan aardgasbaten in de staatskas vloeien.
„Het is dubbel pijnlijk voor onze staatshuishouding”, stelt René Peters, directeur gastechnologie bij TNO Energy. „We moeten gas importeren en we raken inkomsten kwijt. Door het terugschroeven van de productie wegens de aardbevingen en het leegraken van de velden komt successievelijk jaarlijks 1 miljard euro minder binnen. Dat zal pijn gaan doen.”
Nederland heeft sinds de ontdekking van het aardgas in 1959 circa 2000 miljard kubieke meter opgepompt van een diepte van circa 3000 meter. Dat leverde de staatskas in 50 jaar ruim 250 miljard euro op.
Van die reserves is nog circa 800 tot 1000 miljard kubieke meter over, ruwweg een derde van de oorspronkelijke reserve. Het beperken van de productie bij Loppersum wegens aardbevingsgevaar heeft nauwelijks invloed op het behoud van de aardgasreserves.
Niet voor niets deed PvdA-leider Diederik Samsom afgelopen zaterdag in NRC een oproep snel een alternatief te vinden voor het rijke, maar langzaam leeglopende gasveld onder Slochteren. „We hebben een alternatief voor aardgas nodig. Nu”, aldus Samsom.
Volgens Peters is dat alternatief niet zo snel beschikbaar. Rond de tijd dat de Nederlandse aardgasproductie over haar top heen raakt, kan ons land in 2024 circa 16 procent van zijn energiebehoefte duurzaam opwekken door middel van windparken en zonnepanelen.
„84 procent van die behoefte zal dan nog altijd moeten worden gedekt door fossiele brandstoffen”, aldus Peters.
Grote nieuwe aardgasvondsten zijn vooralsnog niet in zicht. Misschien dat het noordelijkste puntje van het Nederlands continentaal plat in de Noordzee een nieuwe aardgasbel oplevert, maar zeker is dat volgens Peters niet.
Andere mogelijkheden, zoals winnen van aardgas onder de Waddenzee, schaliegas of het winnen van zogenoemd ‘tight gas’ in zandgesteente onder de bodem van de Noordzee, zijn omstreden of vooralsnog te duur voor een economisch gezonde winning.
Peters voorziet maar één oplossing voor Nederland als voormalige nummer 9 op de lijst van wereldwijd grootste gasproducenten. „Gas uit Noorwegen en Rusland in goedkope perioden kopen en opslaan in de leeg geraakte gasvelden. Met het exploiteren van aardgasbuffers kunnen we nog wat geld verdienen.”