Buitenland

Himmler: „Ik ga naar Auschwitz – kusjes”

BERLIJN. „Ik ga naar Auschwitz. Kusjes, jouw Heini.” Zo sloot SS-leider Heinrich Himmler een van zijn brieven aan zijn echtgenote af. De Duitse krant die Welt heeft zondag een aantal brieven gepubliceerd van de nazileider. Het is de eerste publicatie in een achtdelige serie.

Redactie buitenland
27 January 2014 10:11Gewijzigd op 15 November 2020 08:27
Himmler en zijn gezin in 1935. beeld EPA
Himmler en zijn gezin in 1935. beeld EPA

Die Welt werd drie jaar geleden benaderd door de Israëlische regisseur Vanessa Lapa, wier familie de brieven en de bijbehorende foto’s bezit. Twee Amerikaanse militairen vonden de correspondentie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in een kluis in Himmlers huis in Beieren. Onafhankelijke experts hebben de authenticiteit van de brieven geverifieerd.

De documenten lagen jarenlang verborgen in de woning van een Israëlische Jood en belandden uiteindelijk in een privéarchief. Nu liggen ze in een bankkluis in Tel Aviv.

De brieven beslaan een periode van zo’n twintig jaar, van de opkomst van Adolf Hitler en diens partij NSDAP in de jaren twintig tot de systematische uitroeiing van Europese Joden tijdens de oorlog in de jaren veertig.

Het zijn niet alleen brieven van Himmler aan zijn vrouw, de SS-leider wisselde ook brieven uit met zijn dochter. De toen 11-jarige Gudrun Himmler schreef op 22 juni 1941 aan haar vader over Rusland. „Het is vreselijk, dat oorlog met Rusland nabij is.” Op diezelfde dag begon operatie Barbarossa, de Duitse invasie van de Sovjet-Unie. De kleine Gudrun lijkt zich zorgen te maken over het oostfront. „Maar Rusland is zo groot. Als we heel Rusland innemen wordt het een zware strijd.”

Lapa heeft een documentaire gemaakt over de brieven en foto’s van de familie Himmler. De documentaire gaat 9 februari in première op de Berlinale, het hoofdstedelijke filmfestival.

Door de brieven ontstaat een beter beeld van de persoon Himmler en hoe zijn dagelijks leven eruitzag. In tegenstelling tot nazikopstukken Goebbels en Göring, hield Himmler zijn gezin uit de schijnwerpers. Uit de brieven blijkt onder meer hoe zijn vrouw Marga en hij uit elkaar groeiden toen hij in 1938 een affaire kreeg met zijn secretaresse.


Lees meer in Digibron

Architect van de Holocaust (Reformatorisch Dagblad, 11-11-2009)

Een muur van zwijgen – interview met Katrin Himmler (Reformatorisch Dagblad, 05-05-2007)

Heinrich Himmler: pedante pietlut (Reformatorisch Dagblad, 21-07-1971)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer