Duitsland schiet Fransen te hulp
Duitsland wil Frankrijk helpen bij het bestrijden van de overstromingen in het zuiden van het land. Dat maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, bekend na overleg met zijn Franse collega, Nicolas Sarkozy.
Ongeveer 400 Duitse hulpverleners arriveerden vrijdag in Arles. In deze regio is de situatie donderdag verslechterd, terwijl op de meeste plaatsen de toestand juist verbeterde. De overstromingen in Zuid-Frankrijk hebben inmiddels aan zes mensen het leven gekost.
Donderdag werd een 34-jarige man dood gevonden in de overstroomde garage onder zijn huis in Bellegarde. De 7000 man hulpverleners, brandweerlieden, militairen en anderen, hebben de grootste moeite de mensen te bewegen om nog één of twee nachten in gymzalen of dorpszalen te blijven, omdat het in en rond hun woningen nog niet veilig is. Totaal moesten de afgelopen dagen ongeveer 15.000 mensen evacueren.
Nieuwe dijkdoorbraken zijn goed mogelijk, ruim 330 wegen blijven afgesloten, in Nîmes en omgeving zat een kwart miljoen mensen donderdag zonder drinkwater en ontstonden er lange rijen wachtenden voor vrachtwagens waar flessen met water werd uitgedeeld. Meer dan 35.000 huizen zitten nog steeds zonder stroom en hebben daardoor dikwijls ook geen verwarming. In Marseille blijken de riolen verstopt te zijn, waardoor het water niet weg kan.
Langzaam komen de reacties van de bewoners los. „Het kon gewoon niet anders”, aldus een 70-jarige inwoner van Marseille die zijn straatje ineens zag veranderen in een woeste beek. „Daarboven hebben ze allemaal nieuwe huizen neergezet, en daarbij is een bijna altijd lege beek gewoon vol beton gestort.” „Ik wist dat niet,” was het antwoord van de eigenaar van zo’n nieuwbouwwoning. „Maar het is duidelijk dat het water zijn loop weer zoekt.” Wie ze de schuld moeten toeschuiven? De vorige gemeenteraad die bouwvergunningen heeft gegeven, aldus een huidige wethouder.
In Sommières, bij Nîmes, heeft de rivier de Vidourle het stadje voor het derde achtereenvolgende jaar onder water gezet. „In tien jaar is de rivier 28 keer boven zijn alarmniveau geweest. Steeds weer worden er mooie plannen gemaakt en beloftes gedaan om de Vidourle in zijn bedding te houden. Maar veel meer dan schoonmaken van de oevers is er niet gebeurd”, aldus een boze inwoner.
In de Franse senaat maakte de gaullistische senator Alain Dufaut zich om dezelfde reden kwaad: „De Rhône is de verantwoordelijkheid van de staat. Maar er is al decennialang niet gebaggerd. Je kunt niet alles afschuiven op die beruchte klimaatsverandering.”