Geen vertegenwoordiger homo’s naar Sotsji
DEN HAAG (ANP). Het kabinet neemt geen vertegenwoordiger mee van een organisatie die opkomt voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen of transgenders (LHBT) naar de Olympische Spelen in het Russische Sotsji. Accreditatie van een extra gast is om veiligheidsredenen niet meer mogelijk, schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer.
In de Kamer was aangedrongen om een vertegenwoordiger uit de LHBT-gemeenschap op te nemen in de delegatie. Timmermans vindt het „niet raar” dat het geweigerd is. „Ik snap heel goed dat men op het punt van veiligheid nu extra alert en voorzichtig is.” Het heeft volgens hem niets met onwil te maken. Hij heeft vaker meegemaakt dat bij internationale evenementen de samenstelling van een delegatie op het laatste moment niet gewijzigd kon worden.
Om ‘input’ te krijgen voor de bijeenkomsten is er op 3 februari nog een overleg tussen Rutte, minister Jet Bussemaker (Cultuur) en het COC.
Verder laat Timmermans weten dat er een formeel verzoek is ingediend voor een gesprek tussen premier Mark Rutte en president Vladimir Poetin waarin aandacht gevraagd zal worden voor de mensenrechten. Ook wordt contact gelegd met LHBT-organisaties zodat Rutte hen in Sotsji kan ontmoeten. Omdat deze organisaties hun werk in de toekomst ook moeten kunnen blijven doen, moeten zij aangeven of het gesprek publiek of besloten zal zijn. Minister Edith Schippers (Sport) onderzoekt eveneens of zij daar leden van homo-organisaties kan spreken.
Het kabinet stuurt een zware delegatie naar Sotsji. Naast de premier en Schippers gaan ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Verschillende politieke partijen uitten kritiek op de samenstelling van de delegatie, waaraan trouwens niets wordt gewijzigd.
Het COC blijft erop hameren dat de Nederlandse delegatie te zwaar is en hoopt dat de Kamer genoeg druk kan uitoefenen om de delegatie af te slanken. Dat is ook een vurige wens van de Russische LHBT-beweging, die vindt dat landen als uiting van zorg over de homorechtensituatie een lichte delegatie naar Sotsji moeten sturen, aldus een woordvoerder van het COC. Wat het COC betreft zouden koning Willem-Alexander en premier Rutte moeten thuisblijven en zou alleen minister Schippers naar de Spelen moeten afreizen.
De gesprekken die Rutte en Schippers hebben gepland over het mensenrechtenaspect, zijn volstrekt niet voldoende, aldus het COC. De petitie van de organisatie tegen de zware Nederlandse delegatie, was donderdagavond al door bijna 30.000 mensen ondertekend.