Drie verdachten opgepakt voor miljoenenfraude
DEN HAAG (ANP). Twee mannen (30 en 64) en een 54-jarige vrouw zijn opgepakt omdat ze ervan worden verdacht betrokken te zijn bij een miljoenenfraude. De FIOD pakte de drie dinsdag op, liet het Openbaar Ministerie donderdag weten. Ze komen uit Soest en Amstelveen. De onderzoeksrechter heeft hun voorarrest donderdag met 14 dagen verlengd.
De drie hebben vermoedelijk voor 43 miljoen euro opgehaald bij beleggers, met de belofte van hoge rendementen en een groot aantal zekerheden en garanties. Volgens justitie worden de drie concreet verdacht van oplichting, beleggingsfraude, verduistering, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.
De FIOD heeft voor miljoenen euro’s aan waardevolle goederen in beslag genomen. Dat gebeurde bij doorzoekingen in twee woningen in Soest en Amstelveen en vijf bedrijfspanden in Amersfoort, Baarn, Amsterdam en Amstelveen. Het gaat onder meer om verschillende dure personenauto’s zoals twee Mercedessen, een Jaguar en een Porsche, meerdere horloges waaronder Rolexen en een huis. Ook is er beslag gelegd op ongeveer 70 bankrekeningen in Nederland en verschillende wapens waaronder een vuurwapen.
Het strafrechtelijk onderzoek naar deze vermoedelijke piramidefraude begon na aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De verdachten boden obligaties aan via verschillende bedrijven met de namen: Hypothecaire Vastgoed Obligaties B.V. (HVO), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 2 B.V. (HVO 2), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 3 B.V. (HVO 3), Hypothecaire Vastgoed Obligaties 4 B.V. (HVO 4), Duitse Investerings Maatschappij Holland B.V. (DIM Holland), Weststaete B.V., Weststaete Hypo Fund B.V., Weststaete Spread Fund B.V., Weststaete Residential Fund B.V., Weststaete Property Fund B.V., DPF Vastgoed B.V. (voorheen Duits Participatiefonds B.V.), DPF Vastgoed Flexfonds B.V., DPF Verzekerd Vastgoedfonds B.V. en Borghaege / German German Profits Bonds.
Volgens informatie aan de deelnemers zou met het ingelegde geld onroerend goed in Duitsland worden aangekocht. Justitie vermoedt echter dat slechts een deel van het geld is benut voor de aankoop van onroerend goed. „Het overige bedrag is vermoedelijk gebruikt voor privé-uitgaven van verdachten en om de rentebetalingen aan andere beleggers te betalen”, licht het OM toe. „Om de rentebetalingen te kunnen blijven doen zijn daarnaast nieuwe obligatieleningen uitgeschreven en geld aangetrokken van beleggers.”
De FIOD organiseert een bijeenkomst voor gedupeerde beleggers. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging, aldus het OM.