Politiek

„We hadden harder moeten ingrijpen bij SNS”

DEN HAAG (ANP). Het ministerie van Financiën had in 2008, toen SNS Reaal 750 miljoen euro staatssteun kreeg, veel harder moeten ingrijpen binnen de bank. „Dan was het waarschijnlijk anders gegaan”, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën daar donderdag over.

23 January 2014 14:22Gewijzigd op 15 November 2020 08:23
Dijsselbloem. beeld ANP
Dijsselbloem. beeld ANP

De schade was volgens hem in dat geval ook beperkter geweest. Nu moest het kabinet SNS Reaal vorig jaar nationaliseren voor 3,7 miljard euro. Dijsselbloem reageerde op de harde kritiek in een rapport van een commissie die onderzoek deed naar de nationalisatie van SNS vorig jaar en de jaren die eraan vooraf gingen.

Dat de rommel binnen de bank in 2008 niet werd opgeruimd, komt ook door de rolverdeling tussen Financiën en De Nederlandsche Bank, zei Dijsselbloem. Dat zou nu niet weer zo gebeuren, denkt hij. Ministerie en DNB zijn nu „veel alerter en veel scherper”.

Dijsselbloem toonde zich niet geschrokken van het rapport: veel van de kritiek las hij eerder ook al bij de parlementaire enquêtecommissie. „We weten dat dingen niet goed zijn gegaan. Binnen het bedrijf, maar ook bij de toezichthouder en bij de overheid zijn kansen blijven liggen.”

Of de nationalisatie van SNS voorkomen had kunnen worden, is volgens de minister „moeilijk te zeggen”. Dijsselbloem wil voorkomen dat staatssteun ooit weer nodig is. Daarvoor worden hogere kapitaalseisen aan banken gesteld en is er een verplichte ‘bail-in’. Daarbij moeten beleggers meebetalen als een bank in de problemen komt. Mocht staatssteun toch weer nodig zijn, dan worden daar hardere eisen aan gesteld over het afsplitsen van onderdelen en herstructurering binnen de bank.

Dijsselbloem ging ook in op de rol van de overheidscommissaris bij banken die staatssteun hebben ontvangen. Zo’n commissaris heeft onvoldoende bevoegdheden en is bovendien „primair verantwoordelijk voor het concern en niet een zaakgelastigde van de overheid”. De overheidscommissaris wordt langzaam vervangen door een ‘trustee’, die de belangen van de staat behartigt. Zo’n persoon kun je veel meer bevoegdheden geven, aldus Dijsselbloem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer