Even geen stenen maar gesprekken in Kiev
KIEV. Geen molotovcocktails en stenen gooiende demonstranten in Kiev donderdag. Na vijf dagen van rellen en gevechten tussen actievoerders en politie werd donderdag in de hoofdstad van Oekraïne gepraat tussen de oppositie en president Viktor Janoekovitsj. De partijen waren een bestand overeengekomen om dat overleg in alle rust te laten verlopen.
En ook de komende dagen wordt er waarschijnlijk veel gepraat. Vrijdag arriveert Europees commissaris Stefan Füle (Uitbreiding) in Kiev. Hij is een van de twee commissarissen die namens de EU gaat bemiddelen in het escalerende conflict tussen de president en de oppositie. EU-buitenlandchef Catherine Ashton komt volgende week.
Het parlement van Oekraïne komt volgende week in buitengewone zitting bijeen om zich te beraden over de crisis in het Oost-Europese land en vooral over het lot van het kabinet onder leiding van premier Mykola Azarov. Parlementsvoorzitter Vladimir Rybak zei dat er „vele onderwerpen zijn die in de parlementszaal en niet op straat moeten worden opgelost”.
De pro-Russische president Viktor Janoekovitsj had het parlement voorgesteld in buitengewone zitting bijeen te komen, kort voor hij met de oppositie in overleg ging. De oppositie eist dat het kabinet opstapt en dat de wet die het recht om te demonstreren aan banden legt, wordt ingetrokken.
Volgens oppositieleider Vitali Klitsjko zou het overleg met Janoekovitsj tot donderdagavond zeven uur duren waarna het bestand tussen de twee partijen afloopt. Klitsjko eist meer internationale druk op Janoekovitsj. „Het Janoekovitsj-bewind is begonnen met terreur tegen zijn eigen volk”, aldus de voormalige bokskampioen donderdag volgens zijn partij Oedar (Slag). „Mensen komen om, activisten verdwijnen, gewonden worden uit ziekenhuizen ontvoerd.”
Gouverneur
Terwijl het in Kiev rustig bleef, bestormden antiregeringsbetogers donderdag het kantoor van de gouverneur in de stad Lviv en dwongen hem een ontslagbrief te ondertekenen.
Lviv is een van de grootste steden in het westen van Oekraïne en weinig inwoners zijn aanhangers van president Viktor Janoekovitsj, die de gouverneur heeft aangesteld. Gouverneur Oleh Salo benadrukte later dat hij de brief onder dwang had ondertekend en trok zijn ontslag weer in.
Bekijk hier de webcam die op het Onafhankelijkheidsplein staat gericht.