Politiek

Minister Bussemaker: Ik ben het ook niet altijd eens met Driestar

DEN HAAG. De Islamitische Universiteit Rotterdam ligt onder vuur van de Tweede Kamer. En minister Bussemaker van Onderwijs is het niet altijd eens met de standpunten van Driestar Hogeschool te Gouda en de Theologische Universiteit Kampen.

Redactie politiek
22 January 2014 18:28Gewijzigd op 15 November 2020 08:21

De Tweede Kamer debatteerde woensdag in commissieverband met de bewindsvrouw over de islam- en imamopleidingen in ons land. De meeste aandacht ging uit naar de positie van de Islamitische Universiteit in Rotterdam. De rector, Akgündüz, deed omstreden uitlatingen over de Turkse demonstranten die zich verzetten tegen de Turkse premier Erdogan. In een pamflet stelde de rector dat de demonstraties van de afgelopen zomer het werk zijn van „goddelozen”, „mensen met een westerse levensstijl” en „moskeevijandige architecten.” De uitlatingen leidden deze week tot aangifte door Turkse alevieten, die sympathiseren met de rekkelijke moslims die in Turkije demonstreerden.

Polderimams

Maar het ging woensdag in de Tweede Kamer ook over de imamopleidingen in ons land die de overheid betaalt. De bedoeling was dat deze Nederlands georiënteerde imams zouden leveren. Dat is niet gelukt. De afgestudeerden komen hoogstens aan de slag als geestelijk verzorger en de imams komen uit het buitenland.

Dat was reden voor PVV, SGP en ChristenUnie om de financiering van de opleidingen door de rijksoverheid te bekritiseren. PVV-Kamerlid Beertema maakte de vergelijking met de rooms-katholieke priesteropleiding. Die laat geen vrouwen toe. „Zou de Nederlandse overheid daarom een opleiding moeten stimuleren en financieren die vrouwelijke priesters opleidt?” ChristenUnieKamerlid Segers stelde dat de overheid bij het opleiden van imams geen taak heeft. De SGP’er Bisschop viel hem bij.

Bussemaker voelt er echter niets voor om de financiering van de imamopleidingen stop te zetten. VVD, PvdA en CDA steunen haar.

Universiteit

Het echte vuurwerk ging woensdag over de Islamitische Universiteit Rotterdam, die eigenlijk geen universiteit is maar een hogeschool. Maar omdat de titel universiteit niet beschermd is, kan de overheid hier niets aan doen.

Minister Bussemaker kondigde woensdag aan dat ze met een wetsvoorstel komt om aan dit misbruik een eind te maken. Verder gaat de onderwijsinspectie op bezoek bij de universiteit, die overigens wel toegelaten is als onderwijsinstelling, maar geen geld krijgt van de Nederlandse overheid.

Verder heeft de universiteit al tot tweemaal toe bezoek gehad van ambtenaren van het ministerie. Die vroegen namens de minister opheldering over de uitlatingen van de rector. Het bestuur van de universiteit zou daar afstand van moeten nemen. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Het departement is in afwachting van een brief waarin staat hoe de uitlatingen van de rector uitgelegd moeten worden.

VVD, PVV en SP zouden het liefst de accreditatie van de islam­universiteit willen intrekken. Maar daar is volgens Bussemaker momenteel geen reden voor. Ze neemt wel moreel afstand van de uitlatingen van de rector. SP-Kamerlid Van Dijk wil de universiteit aanpakken omdat de instelling de integratie niet bevordert. VVD-Kamerlid Duisenberg zou daarvoor zelfs wel regels willen aanpassen, maar daarvoor bestaat weinig draagvlak. Zelfs niet bij D66.

Volgens CU-Kamerlid Segers kan de universiteit alleen aangepakt worden als ze strafrechtelijk over de schreef gaat, bijvoorbeeld in geval van discriminatie of het aanzetten tot haat of geweld. Bussemaker onderstreepte die benadering. Ze benadrukte dat de overheid niet achter alle uitlatingen die op de islamitische universiteit worden gedaan, hoeft te staan. „Ik ben het ook niet altijd eens met pabo de Driestar in Gouda of met de Theologische Universiteit in Kampen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer